Regija
10

Svjetski mediji: Presuda za Šešelja možda nikada neće ni doći

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi relevantni svjetski mediji danas su izvijestili o povratku haškog optuženika Vojislava Šešelja u Beograd nakon što je Tribunal u Hagu odobrio njegovo privremeno puštanje na slobodu zbog navodne bolesti.

Američka TV kuća Fox News piše da su "srbijanskog ultranacionalistu Vojislava Šešelja u Beogradu dočekale stotine oduševljenih pristalica".

Fox dalje navodi da je Haški tribunal pustio Šešelja na slobodu kako bi se liječio, ali da se ne smije miješati u istražne radnje, ne smije kontaktirati svjedoke ili žrtve, te da se mora vratiti u Hag čim ga sudije pozovu.

Agencija Associated Press uz informaciju da se Šešelj vratio u Srbiju donosi i izjave žrtava u BiH i Hrvatskoj.

"Sramota je za cijeli svijet da je Šešelj pušten bez presude", riječi su Ružice Barbarić, žrtve silovanja iz Vukovara, koja je 1991. pobjegla iz ruku Šešeljevih paravojnih snaga.

"Na svojoj sam koži osjetila šta su sve ti ljudi, ti kriminalci, sposobno uraditi, a svi su oni Šešeljevi učenici", rekla je ona.

AP podsjeća da su Šešeljevi zapaljivi govori na mitinzima "posadili sjeme međunacionalne mržnje koja je prerasla u nasilje nad nesrbima".

Yahoo News se u svom fokusira na Šešeljev govor po dolasku u Beograd. Lider radikala je kazao da su srbijanski lideri izdajice.

"Moja sloboda će potrajati dok s vlasti ne skinemo otpadnike i srpske izdajnike Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića", rekao je Šešelj, a Yahoo News podsjeća da su i Nikolić i Vučić nekada bili Šešeljevi saradnici, te da su njegovu radikalnu stranku napustili 2008. godine.

Agencija Reuters piše da se Šešelj zakleo da će se osvetiti bivšim prijateljima i "izdajicama" koji se žele priključiti Zapadu.

Šešeljev 12-godišnji pritvor i suđenje puno opstrukcija i ometanja je sramota za Tribunal u Hagu, navodi Reuters, te dodaje da je njegov izlazak na slobodu Vladu Srbije stavio u nezavidan položaj, jer je upravo on bio politički mentor današnjem predsjedniku i premijeru, Nikoliću i Vučiću.

Iako je njegova radikalna stranka izgubila mjesto u Parlamentu Srbije, Šešelj ima status kultne ličnosti među tvrdolinijašima koji poručuju da će organizirati miting podrške u Beogradu u subotu.

Njegovim puštanjem na slobodu, presuda možda nikada neće ni doći, zaključuje Reuters.

I mediji u regiji pomno su pratili Šešeljev povratak iz haškog pritvora u Beograd.

Slovenska štampa upozorava na psihološke posljedice koje bi to moglo imati na širi prostor zbog Šešeljeve uloge u politici etničkog čišćenja za vrijeme Slobodana Miloševića.

Iako je Šešelj danas samo "sjena" onoga što je bio i predstavlja samo "relikt prošlosti" zastrašujuća je "četnička ikonografija" kojom su nekadašnjeg Miloševićevog saradnika dočekale njegove pristalice u Beogradu, navodi poslijepodne u komentaru Slovenski radio, javila je Fena.

Isti izvor navodi da je Šešelj za vrijeme bivše Jugoslavije bio protivnik "Titovog režima" i disident te da se u to vrijeme često sastajao i sa slovenskim istomišljenicima.