{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski mediji o ICJ-evom odbacivanju tužbi za genocid

F
FENA
3.2.2015. u 15:23
0
50
Svjetski mediji o ICJ-evom odbacivanju tužbi za genocid
0
Svjetski mediji o ICJ-evom odbacivanju tužbi za genocid
Najviši sud Ujedinjenih naroda odriješio je Hrvatsku i Srbiju od krivnje za genocid, piše u utorak Reuters nakon presude ICJ-a, a svjetski mediji prenose kako je sud utvrdio da je bilo zločina, ali da niti jedna strana drugoj nije dokazala genocid.
Predsjednik Međunarodnoga suda pravde Peter Tomka rekao je da su obje strane počinile zločine, a nijedna nije dokazala "genocidnu namjeru" one druge. Ni Hrvatska ni Srbija nisu prekršile Konvenciju UN-a o genocidu iz 1948., rekao je Tomka i pozvao ih na suradnju u obeštećivanju žrtava radi "učvršćivanja mira i stabilnosti u regiji".

Više od 15 godina nakon hrvatske tužbe, Međunarodni sud pravde u cijelosti je odbacio tužbe za genocid koje su Hrvatska i Srbija podnijele jedna protiv druge za rat od 1991. do 1995., prenosi slovenska agencija STA i dodaje da je ICJ ocijenio kako su srpske snage i tadašnja Jugoslavenska narodna armija nedvosmisleno počinile ratni zločin s elementima genocida nad hrvatskim stanovništvom.

Talijanska ANSA javlja da je ICJ ocijenio kako Hrvatska nije uspjela dokazati da se djela koja su počinile srpske snage mogu opisati kao genocid.

Njemačka agencija DPA piše kako je u vezi sa srpskom protutužbom ICJ presudio da nema dokaza ni za hrvatski genocid tokom akcije Oluje u kojoj je život izgubilo 6.500, a prognano više od 200.000 Srba.

"Genocid pretpostavlja namjeru uništenja neke grupe", rekao je predsjednik Suda Peter Tomka, a prenosi AFP, a The New York Times piše kako bi presuda ICJ-a mogla dvjema susjednim balkanskim državama pomoći da neprijateljstvo ostave iza sebe.

BBC prenosi riječi srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića kako je ICJ-eva presuda "jedan od najvažnijih događaja u bilateralnim odnosima s Hrvatskom".

"Vjerojatno će time završiti proces koji je trajao 15-20 godina i prestat će borba obiju strana da dokažu ko je najveći zločinac", rekao je Dačić, a prenosi BBC.

Sueddeutsche Zeitung izvješćuje kako je Međunarodni sud pravde presudio da ni Hrvatska niti Srbija nisu počinile genocid kako su tvrdile u međusobnim tužbama. Tom presudom ICJ-a protiv koje nema priziva završen je skoro 16-godišnji postupak pred najvišim UN-ovim sudom u Den Haagu tijekom kojega su propali svi pokušaji izvansudskog rješenja, kaže list.

Frankfurter Allgemeine Zeitung podsjeća kako je u sličnom postupku BiH tužila Srbiju za genocid, ali ju je sud 2007. oslobodio. FAZ kaže kako se u Hrvatskoj i Srbiji sudski pravorijek očekivao s napetošću jer je povezan s plaćanjem odštete.

"Osim toga,nijedna od ranije zaraćenih strana ne bi željela ući u povijesne knjige kao počinitelj genocida", piše FAZ.

I Associated Press piše kako presuda ICJ-a nije neočekivana jer ni Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije optužio nijednog Srbina ili Hrvata za genocid na teritoriju druge države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: