Novi mandatar
524

Svjetski mediji o Ani Brnabić: Gay i žena - dvostruka premijera za Srbiju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što je Aleksandar Vučić za kandidatkinju premijerke Srbije odnosno mandatara nove vlade imenovao Anu Brnabić, svjetski mediji su u prve redove istakli činjenice oko njenog spola i seksualne orijentacije.

"Lezbejka je postala prva premijerka države kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji – dvostruka premijera", napisali su u redakciji uglednog britanskog lista The Guardian.

Jednako važan Independent piše kako je "Srbija izabrala gay premijerku – prvu otvorenu homoseksualku na političkoj poziciji u balkanskoj državi", podsjetivši da je Brnabić punila naslove svjetskih medija kad aje postala prva lezbejka na čelu srbijanskog ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Regionalni mediji također u prvi plan ističu njenu seksualnu orjentaciju,a negdje na dnu tekstova spominje se njeno obrazovanje i sposobnosti.

Podsjećamo, Ana Brnabić bit će nova premijerka Republike Srbije, odnosno jedini kandidat za tu poziciju pred Skupštinom Srbije.

Ana Brnabić je trenutna ministrica državne uprave i lokalne samouprave. Završila Petu beogradsku gimnaziju 1994., a na Univerzitetu Northwood u Michigenu završila je 1998. studij poslovne administracije, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa Univerziteta Hull u Engleskoj.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za razne američke konzultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, koje je financirao USAID. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u.