Regija
155

Svinjske glave i krv bačeni na gradilište Islamskog kulturnog centra u Ljubljani

Klix.ba
(Foto: Islamska zajednica Slovenije)
U noći sa utorka na srijedu, 13. januara 2016. godine nepoznate osobe su na Islamski kulturni centar u izgradnji bacile svinjske glave i staklene posude pune krvi.

Ovo su prvi primijetili radnici koji su u srijedu u jutarnjim satima počeli sa radom. Odmah su obavijestili odgovornog vođu gradilišta i predstavnike Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Obaviještena je i policija koja je obavila uviđaj i izvela sve potrebne postupke, saopćeno je iz Islamske zajednice Slovenije.

"U Islamskoj zajednici ovaj napad razumijemo kao napad iz mržnje na manjinsku zajednicu", naveli su oštro kritikujući pojedine medije u Sloveniji koji "konstantno huškaju protiv džamije i pozivaju da se gradnja zaustavi", prozvavši jedan od takvih medija.

"Bez obzira na ovakve napade pojedinaca, Islamski kulturni centar će biti objekat koji će širiti razumijevanje, toleranciju i poštovanje među ljudima. IKC će obogatiti Ljubljanu, slovensko društvo i cijelu Sloveniju koja je u prošlosti pokazala i dokazala da zna živjeti tolerantno te da su njena vrta otvorena za svakoga ko je dobronamjeran i iskren. I u buduće mi ćemo graditi duh poštovanja i boriti se protiv svake mržnje. Mržnja je bolest duha i sigurnosni problem", navedeno je u nastavku.

Pozvana je Vlada Republike Slovenije, Gradska uprava Ljubljane, Katolička crkva, Srpska pravoslavna crkva, Evangelistička crkva i druge ustanove da se opredijele o tome da li je u vrijeme velikih svjetskih izazova način na koji pojedini mediji pozivaju na linč, prihvatljiv za slovensku javnost.