{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra svečano otvaranje Islamskog centra i džamije u Rijeci

A
3.5.2013. u 11:11
199
29
Sutra svečano otvaranje Islamskog centra i džamije u Rijeci
199
Sutra svečano otvaranje Islamskog centra i džamije u Rijeci
Pripreme za sutrašnje otvaranje Islamskog centra i džamije u Rijeci su završene, a objekat o čijoj se gradnji počelo govoriti 1984. godine, bit će otvoren tokom svečane ceremonije koja će biti upriličena sutra.
Otvorenju objekta bruto izgrađene povšine od oko 5.300 metara kvadratnih čiji je glavni donator bila Država Katar, prisustvovat će pored hrvatskih, i zvaničnici i gosti iz Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja regije.

Pored specifičnog arhitektonskog izgleda džamije i minareta visokog 24 metra, u sklopu džamije je izgrađen i Islamski centar, a ukupna vrijednost investicije iznosila je deset miliona eura.

Konferencijska sala, restoran, misafirhana, prostorije za edukaciju mladih, kafeterija, sportska igrališta, parking i višenamjenske prostorije i sale su sadržaji ovog centra.

Novoizgrađena džamija u Rijeci značajna je i po tome što je riječ o prvoj džamiji izgrađenoj na hrvatskom Jadranu od povlačenja Osmanskog carstva sa tih prostora. U Rijeci živi i oko 10.000 Bošnjaka koji su u periodu bivše Jugoslavije doselili u taj grad. Pored džamija u Zagrebu i Gunji, ovo je treća džamija u Hrvatskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: