Regija
2

Sutra presuda Haradinaju, priprema se doček u Prištini

Anadolija
Ramuš Haradinaj (Foto: Tanjug)
Ramuš Haradinaj (Foto: Tanjug)
  Haški tribunal izreći će sutra ujutro konačnu presudu u ponovljenom postupku protiv trojice bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Haradinaj je, podsjetimo, bivši premijer Kosova. Kako špekuliraju srbijanski mediji, Haradinaj bi, ukoliko bude oslobođen, mogao zamijeniti Hašima Tačija na čelu kosovske vlade, što bi moglo dovesti do zastoja u pregovorima između Prištine i Beograda.   Kosovski Albanci spremaju svečani doček Haradinaju i ostalima, te najavljuju novi politički angažman bivšeg premijera.   Iz Srbije, javljaju tamošnji mediji, upozoravaju da bi njegovo eventualno oslobađanje moglo ugroziti politički dijalog koji se vodi u Bruxellesu.   Trojica bivših zapovjednika OVK terete se za zločine na području Dukađina na zapadnom Kosovu 1998. godine, kada je tom zonom upravljao bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj, kao zapovjednik OVK. Balaj (zvan Toger), bio je zapovjednik jedinice Crni orlovi u sklopu OVK, a Brahimaj (zvan Ciganin) pripadnik.   Brahimaj je prvostepenom presudom osuđen na šest godina zatvora tokom, zbog okrutnog postupanja i mučenja dvije osobe u štabu OVK u Jablanici, dok su Haradinaj i Balaj oslobođeni.

Žalbeno vijeće je djelomično ukinulo oslobađajuće presude i naložilo ponovno suđenje trojici optuženih po šest točaka optužnice jer je ustanovilo da Raspravno vijeće nije poduzelo dovoljne mjere da se suprotstavi zastrašivanju svjedoka koje je obilježilo suđenje, niti da  osigura svjedočenja dva ključna svjedoka.  

Tužiteljstvo je u završnoj riječi, polovicom ove godine, zatražilo kaznu od najmanje 20 godina zatvora za svakog od optuženih, dok su obrane zatražile oslobađajuće presude.