Regija
0

Sulejman Ugljanin za Klix.ba: Vučić će omogućiti sinergiju BiH i Srbije na putu ka EU

Razgovarao: Faruk Vele
Sulejman Ugljanin
Sulejman Ugljanin
Lider Stranke demokratske partije (SDA) Sandžaka i doskorašnji ministar Vlade Srbije, Sulejman Ugljanin, izjavio je u razgovoru za Klix.ba kako je ta stranka osvojila apsolutnu podršku Bošnjaka na Sandžaku na jučer održanim vanrednim izborima u Srbiji, te da to predstavlja povratak Bošnjaka pod okrilje SDA "nakon lutanja i glasanja za druge liste".

Ugljanin je kazao da je, prema posljednjim informacijama, SDA Sandžaka osvojila više od 35.000 glasova ili više od jedan posto na nivou Srbije, te da će sigurno imati četiri, a možda i pet mandata u Skupštini Srbije.

"Građani su prepoznali svoj interes i vratili su se SDA, jer što su više glasali za druge liste, mimo liste SDA, to je nezaposlenost ovdje bila veća. Osvojili smo najviše glasova u posljednjih 10-12 godina. Osvojili smo apsolutnu podršku na Sandžaku, imamo sada više glasova nego sve ostale partije zajedno", govori Ugljanin za Klix.ba, koji je i lično zadovoljan rezultatima glasanja.

Saradnja sa Vučićem

Dodao je kako su građani prepoznali ono što je on radio kao ministar u Vladi Srbije na razvoju nerazvijenih općina Srbije, pa i šest sandžačkih općina. Također, SDA se uvijek deklarirala kao stranka koja predstavlja Bošnjake, što je sada konačno prepoznato, tvrdi Ugljanin.

Očekuje da SDA Sandžaka započne razgovore sa Srpskom naprednom strankom (SNS), te da bude dio nove vlasti, ukoliko, naravno, Vučićeva stranka pokaže spremnost za to. Ali, Ugljaninin ima uvjete:

"Sa vlastima u Beogradu ćemo sarađivati na ovaj ili onaj način. Mi smo spremni na saradnju, ali želimo da vidimo šta se nudi Bošnjacima i u smislu danjeg razvoja nerazvijenih općina", rekao je Ugljanin.

Ugljanin je dodao kako Vučić i njegova stranka iskreno pokazuju opredjeljenje za evropski put Srbije.

"Vidim da su ti ljudi odlučni da idu ka Evropi. Vrlo značajno da imaju apsolutnu većinu, jer će sada imati i odgovornost. Što učine, to je njihovo djelo. Odnosi sa BiH u najkraćem mogućem urediti. Vjerujem da će oni ići u pravcu sinergije BiH i Srbije na zajedničkom putu ka Evropi", kazao je Ugljanin za Klix.ba.

Bošnjaci žele jedinstvo

Nakon pobjede SDA Sandžaka u tom dijelu Srbije, Ugljanin je kazao da na tom području konačno mora zavladati pravna sigurnost, te da je to uvjet za veća ulaganja i smanjenje nezaposlenosti.

Dodao je kako će SDA Sandžaka nastaviti da radi na unutarbošnjačkom pomirenju, uprkos klevetama i uvredama koje trpe.

"Svi moraju shvatiti da su vremena podjela prošla. Na osnovu rezultata ovih izbora, također, svi moraju shvatiti da Bošnjaci Sandžaka žele jedinstvo. Ovo je najbolji pokazatelj. Ako smo postigli bošnjačko jedinstvo na političkom polju, to mora biti jasan znak da mora doći i do pomirenja među vjerskim zajednicama, te da u budućnosti djeluje samo jedna islamska zajednica, a ne dvije, kao i jedno nacionalno vijeće, a ne dva", rekao je Ugljanin za Klix.ba.