Regija
141

Sukob eskalirao: Državljanima Srbije onemogućen ulazak u Hrvatsku

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je Hrvatska prije nekoliko dana zabranila ulazak teretnih vozila iz Srbije preko prijelaza Bajakovo-Batrovci, Vlada Srbije sinoć je uvela kontramjere. Tako nijedno teretno vozilo sa hrvatskim registarskim tablicama ili bilo koje teretno vozilo koje prevozi robu proizvedenu u Hrvatskoj, ne mogu ući u Srbiju. Hrvatska je nakon toga zabranila i ulazak putnika koji imaju srbijanski pasoš.

Nekoliko kamiona iz Makedonije u ranim jutarnjim satima u četvrtak blokiralo je saobraćaj na ulazu u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo. Hrvatske vlasti s tog prijelaza nakon ponoći vraćale su vozila i putnike sa srpskim pasošima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da se preko Bajakova ne propuštaju vozila sa srbijanskim registracijskim oznakama, niti državljani Srbije. Kako stoji na stranicama MUP-a, razlog za nepropuštanje srpskih državljana su "poteškoće s informacijskim sistemom na GP Bajakovo na ulazu u RH".

Tri kamiona koja prevoze robu koja se pokvarila parkirala su se na međudržavnom prostoru između Batrovaca i Bajakova nezadovoljna višednevnim čekanjem i prijete da će robu istovariti u tom području a hrvatska policija ih, prema Tanjugu, pokušava ukloniti, piše Index.hr.

Novinar Tanjuga, pozivajući se na srpsku graničnu policiju, javlja da je nakon primjene srpskih protumjera onemogućen ulaz u Hrvatsku svima koji imaju srpske pasoše.

Prema Tanjugu nekoliko vozila i autobusa vraćeno je s graničnog prijelaza Bajakovo u Srbiju, a putnici su rekli Tanjugu da ih nisu pustili u Hrvatsku s obrazloženjem da nijedno srpsko vozilo ni državljanin ne mogu u Hrvatsku.

Milanović: Hrvatska neće ukinuti blokadu

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da Hrvatska neće ukinuti blokadu graničnog prijelaza Bajakova, nakon što je Srbija uvela protumjere, iako je to bilo planirano.

"Ne, nećemo otvoriti granicu, ja sam, kao što sam ranije rekao, sutra planirao otvoriti granice, međutim sad moramo na ovo reagirati", rekao je Milanović nakon završetka samita Evropske unije o izbjegličkoj krizi.

"Što se tiče situacije sa Srbijom i srbijanskom vladom, žao mi je. Sve što sam tražio jest da se dio izbjeglica šalje gore, na Horgoš, da nas se malo rastereti", rekao je Milanović kazavši da su srbijanske mjere "smiješne".

Zabranjen uvoz hrvatskih proizvoda u Srbiju

Od ponoći su stupile na snagu protumjere Srbije na odluku Hrvatske da za teretni saobraćaj zatvori granične prijelaze prema Srbiji, i zabranjen je uvoz hrvatskih proizvoda, potvrdio je u ponoć novinarima srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo. "Nismo zadovoljni time, nismo sretni, ali to su mjere kojima štitimo svoju državnost", rekao je srpski ministar Nebojša Stefanović novinarima odmah poslije ponoći na graničnom prijelazu Batrovci, kada je istekao rok koji je Vlada Srbije dala Hrvatskoj za postizanje dogovora o otvaranju graničnih prijelaza.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ministar je istaknuo i da je Srbija spremna u svakom trenutku opozvati svoju odluku ukoliko Hrvatska postupi po pravilima EU i omogući teretni saobraćaj vozila, ne samo iz Srbije, nego i iz drugih zemalja.

"Ne želim vjerovati da će i EU dozvoliti da se nešto ovako dešava na granicama EU", naveo je i ocijenio kako je riječ o kršenju međunarodnih sporazuma. Naglasio je za Tanjug da su zaustavljani i kamioni evropskih i azijskih zemalja i da ljudi trpe štetu.

Hrvatska je ranije zbog eskalacije izbjegličke krize i velikog priljeva migranata preko granice sa Srbijom zatrvorila granične prijelaze Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina, a potom i prijelaz Bajakovo-Batrovci za teretni saobraćaj.

"Neće biti nasilja ni rata"

"Protumjere srbijanske vlade podrazumijevaju da od ponoći ni na jednom graničnom prijelazu s Hrvatskom nije dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu, bez obzira na to jesu li vozila iz Republike Hrvatske ili neke treće zemlje. Primjena počinje odmah. Pored ovoga, vlada odlučuje i o drugim potezima", rekao je ministar Stefanović ranije, a prenosi RTS.

"Sada su donijeli tu mjeru, razgovarao sam o tome tokom večeri s Federicom Mogherini. Što ćemo točno napraviti to će reći ministar unutarnjih poslova. Dakle, neće biti nasilja ni rata da se razumijemo, sve je mirno, ali ovo nije normalno ponašanje", rekao je Milanović.

Dodao je da mu je Vučić u telefonskom razgovoru rekao da će učiniti sve, a da nije napravio ništa i da i dalje niko ne prelazi preko graničnog prijelaza Horgoš.