Optuženik odbio prisustvovati
0

Suđenje Mladiću: Zaštićeni svjedok govori o ubistvu Bošnjaka u Novom Sarajevu

SRNA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Haški optuženik Ratko Mladić odbio je danas da uđe u sudnicu Haškog tribunala na ispitivanje zaštićenog svjedoka posredstvom video-linka.

Nakon konsultacija sa svojim advokatima, Mladić se odrekao prava da bude prisutan u sudnici tokom saslušanja ovog svjedoka.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović obrazložio je da optuženik nije htio da uđe u sudnicu, jer smatra da je time što se svjedok saslušava preko video-linka "povrijeđeno njegovo pravo da neposredno čuje svjedoka i insistirao je da se to prenese sudskom vijeću".

"Mi smo mu prenijeli da ispitivanje video-linkom nije uobičajena situacija, ali jeste moguća, i ukazali smo mu na mogućnost da se pretres održi bez njega“, rekao je Stojanović.

Predsjedavajući sudija Alfonso Ori podsjetio je da je tužilaštvo sredinom augusta najavilo da će svjedok biti saslušan preko video-linka i da se odbrana tada nije protivila, te da, poslije donošenja odluke sudskog vijeća, 7. septembra, kojom je podnesak odobren, vijeće nije primilo zahtjev za dopuštenje za ulaganje žalbe.

"Vijeće ne može drugačije da shvati sadašnji stav Mladića, osim da se optuženi odrekao prava da prisustvuje ovom dijelu svog suđenja“, rekao je Ori.

Nakon kraćih konsultacija sa optuženim, radi dobijanja daljih instrukcija, Stojanović je prenio da je Mladić ostao pri stavu na neće da bude u sudnici i da se to "može smatrati njegovim dobrovoljnim odustajanjem od učešća u suđenju".

"General Mladić će se vratiti u sudnicu na saslušanje narednog svjedoka", saopćio je Stojanović.

Kao novi svjedok optužbe najavljen je svjedok sa pseudonimom RM-145 koji će dati iskaz o progonu nesrpskog stanovništva sarajevske općine Novi Grad i ubistvu najmanje 47 Bošnjaka koji su 14. juna 1992. izvedeni iz hangara vazduhoplovne baze u Rajlovcu i utovareni u autobus u kojem su ubijeni na putu Rajlovac - Pale.

Osim pseudonima, svjedoku su kao zaštitne mjere odobreni izmjena lika i glasa.