Regija
0

Sud Bandiću prihvatio rekordnu kauciju za izlazak iz pritvora

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Županijski sud u Zagrebu prihvatio je kauciju od 15 miliona kuna (dva miliona eura) kako bi se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić branio sa slobode. To je najveći iznos kaucije ikad izrečen na hrvatskim sudovima.

Milan Bandić bi trebao biti pušten iz istražnog zatvora sljedeće sedmice, dok odluka suda ne postane pravomoćna, a to uključuje i period USKOK-ova prava na žalbu.

Nakon izlaska iz zatvora Bandić će i dalje formalno ostati zagrebački gradonačelnik, no izrečena mu je mjera zabrane obavljanja djelatnosti zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, što znači da će njegova titula ostati na gotovo formalnom nivou. Naime, imat će pravo na gradonačelničku plaću.

Ovakva mjera zabrane djelatnosti izrečena je prvi put u hrvatskom pravosuđu i nova je praksa za odvjetnike i sudije, a izrečena je jer Bandić ne želi dati ostavku kako bi se branio sa slobode.

Sud je prihvatio kauciju u iznosu od 15 miliona kuna za Milana Bandića. Ovaj iznos, do sada najveći izrečen u hrvatskom pravosuđu, sudu su u nekretninama ponudili njegovi prijatelji, a poznato je da je ponuđeni iznos Bandićevih prijatelja čak premašivao ovaj iznos za 7,5 miliona kuna (milion eura). Najvišu kauciju do sada dao je Ivo Sanader, 12,5 miliona kuna.