Regija
30

Studenti blokirali centar Beograda

SRNA
Studenti Beogradskog univerziteta blokirali su danas saobraćaj u centru Beograda, protestujući protiv visoke školarine i nekih od rješenja u nedavno izmijenjenom zakonu o visokoškolskom obrazovanju u Srbiji.
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
S namjerom da dođu do zgrade Vlade Srbije, studenti okupljeni ispred Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta političkih nauka blokirali su Bulevar oslobođenja u pravcu ka Autokomandi, a centralne gradske ulice su, takođe, blokirane studentima koji se kreću prema Slaviji.

Blokiran je i veliki kružni tok na Trgu Slavija, na kojem više od 1.000 studenta stoji na Slaviji držeći transparente "Ko rano rani - samofinansiranje" i "Znanje nije roba" i uzvikuju "Lopovi, lopovi".

Ulica kralja Milana koja vodi od Terazija ka Slaviji je zatvorena, a vozila se preusmjeravju u pravcu Doma Narodne skupštine Srbije, gdje je stvorena velika gužva.

Iz "Žutog taksija" navode da se u Bulevaru kralja Aleksandara automobili kreću vrlo usporeno zbog studenata koji se okupljaju oko Pravnog i Mašinskog fakulteta.

Vasina ulica kod Trga Republike je zatvorena za saobraćaj, kao i pravac od Makedonske prema Trgu republike.

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS), krovno predstavničko studentsko tijelo, u koordinaciji sa studentskim parlamentima državnih univerziteta organizuje studentske proteste u svim univerzitetskim gradovima, nezadovoljni zbog usvajanja izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

Studenti traže donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju u čijem bi pisanju učestvovali i njihovi predstavnici.

Oni su najavili da će centralni protest svih studenata u Srbiji, ako njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni, biti održan 13. oktobra u Beogradu.

Juče je održan protest studenata u Nišu, a za danas su najavljeni protesti u Beogradu ispred Ministarstva prosvjete, te u Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici, dok će sutra biti održan u Novom Pazaru.