Izbori u Srbiji
0

Stručnjaci tvrde kako između Tadića i Nikolića nema velike razlike

FENA
Boris Tadić i Tomislav Nikolić
Boris Tadić i Tomislav Nikolić
Srbija u nedjelju bira predsjednika, parlament i lokalna tijela vlasti. Ankete najavljuju neizvjesnu borbu vladajuće Demokratske stranke i predsjednika Borisa Tadića sa Srpskom naprednom strankom Tomislava Nikolića.

Bivši radikal i Šešeljev zamjenik, birače privlači sloganom "Pokrenimo Srbiju", a Tadić obećava nastavak puta prema Evropskoj uniji.

Predizborna kampanja u Srbiji u samoj je završnici. Ankete pokazuju podjednaku naklonost birača vladajućoj Demokratskoj stranci i opozicionoj Srpskoj naprednoj stranci.

Aktualni predsjednik Tadić i vođa naprednjaka Nikolić vode mrtvu utrku i za fotelju šefa države. Glasove pokušava dobiti neobičnom ponudom.

Stručnjaci kažu da je nekadašnji Šešeljev zamjenik, izlaskom iz radikalne stranke znatno ublažio svoje stavove i pokušava jednu nacionalističku stranku europeizirati.Predsjednik Tadić uvjerava da je pobjeda naprednjaka korak unatrag.

Za dobivanje većine u parlamentu i formiranje buduće vlade, koalicije okupljene oko demokrata ili naprednjaka vjerojatno će morati potražiti partnere.

Očekuje se da će prevagu donijeti socijalisti pokojnog predsjednika Miloševića.

Ipak, ne odbacuje se ni mogućnost stvaranja široke koalicije. Bez obzira na konačnog pobjednika predsjedničkih i parlamentarnih izbora, srbijanski stručnjaci tvrde da neće biti pogoršanja hrvatsko - srpskih odnosa.

Kažu da između Tadića i Nikolića više ne postoji neka bitna razlika.