Regija
26

Stravične slike migranata koji idu ka Srbiji: Hospitalizovan dječak kojeg je spržila struja

Piše: Er. M.
(Foto: EPA)
Stravične slike migranata koji se u Đevđeliji u Makedoniji pokušavaju dokopati mjesta u vozu za Beograd prikazuju tragičnu sudbinu od koje bježe Sirijici, Afganistanci i Iračani u potrazi za boljim životom.

Reuters navodi da samo nekoliko policajaca i jedan Kurd s motikom u ruci pokušavaju zavesti red u makedonskom pograničnom gradu odakle migranti putuju vozom za Beograd, posljednjoj stanici na putu ka Mađarskoj i zemljama Evropske unije.

Migranti već danima panično kroz prozore guraju djecu u vagone, a Makedonci koji prodaju odjeću, piće i cigarete pokušavajući na ovaj način zaraditi novac. Jedan od njih iznajmljuje čak i punjače za mobilne telefone.

"Ovdje sam devet sati i ništa nisam jeo cijeli dan. Sram neka bude ovu zemlju", kazao je Aziz Hasun (27) koji je u Makedoniju došao iz Sirije.

Mnogi od njih se žale kako i ono malo novca što imaju moraju davati krijumčarima i korumpiranim policajcima.

U petak je jednog od dječaka koji se popeo na električni stup udarila struje zbog čega je morao biti hospitalizovan.

Dječak se popeo na stub kako bi vidio da li dolazi voz, nakon čeka ga je prilikom dodirivanja žica udarila struja.

Migranti se žale i da ih policija tuče pendrecima kako bi ih udaljila od vozova. Jedan od njih ispričao je da ga je grčka policija uhapsila i pretukla nakon čega se žalio njihovom nadređenom koji je na žalbu reagovao tako što ga je dodatno pretukao.

Srbijanski mediji javljaju da je danas na biletarnici željeznice u Đevđeliji došlo do tuče afganistanskih i sirijskih migranata.

U Makedoniji za razliku od Srbije nije potrebna potvrda migranata da su se prijavili kao tražioci azila sem ako migranti ne odluče da do granice dođu autobusima.