Srbija
0

Stravičan događaj u beogradskom zatvoru: Trojica 20-godišnjaka ubili starca zbog novca za kantinu

S. Š.
Monstruozan slučaj dolazi iz Srbije, tačnije zatvora Padinska Skela u Beogradu, gdje je, nakon višestrukog mučenja, zlostavljanja i silovanja, preminuo 74-godišnjak koji je bio na jednomjesečnom izdržavanju kazne zbog remećenja javnog reda i mira.

Dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu obavješten je početkom februara o smrti Stanimira Brajkovića (74) u KPZ Padinska Skela, nakon čega je naložio da se obavi obdukcija sa toksikologijom, kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Obdukcija je utvrdila da je 74-godišnji Brajković, koji je služio prekršajnu kaznu, preminuo nasilnom smrću. Trojica 20-godišnjaka, s kojima je dijelio ćeliju, osumnjičena su za teško ubistvo. Sumnja se da su žrtvu svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali pošto više nije imao novca da im kupuje namirnice u zatvorskoj kantini, pišu srbijanski mediji.

Osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21) saslušani su u tužilaštvu 14. marta, gdje se Srećko S. branio ćutanjem, a druga dvojica osumnjičenih su iznijela svoju odbranu.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, osumnjičeni su od polovine januara do četvrtog februara ove godine, kada je penzioner preminuo, psihički, fizički i seksualno ga zlostavljali. Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, stravično mučili čovjeka i to zbog toga što mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene.

Brajković je, kako se navodi, trećeg februara bio na pregledu, ali najvjerovatnije zbog straha nije prijavio zlostavljanje koje trpi, već je prema nezvaničnim informacijama srbijanskih medija, izjavio da je sam pao. Vraćen je u ćeliju, ali su ga tada, kako se sumnja osumnjičeni odveli u kupatilo i poljevali hladnom vodom i dalje zvjerski mučili.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopćila je da je zbog tragičnog događaja smijenjen direktor ovog zatvora, Vladimir Bukvić, i ubrzo je postavljena druga osoba, dok je protiv sedmero zaposlenih u KPZ Padinska Skela pokrenut disciplinski postupak.