Žele uređeniji sistem
42

Stranka iz Srbije traži uvođenje bolovanja za vlasnike pasa i mačaka

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Politička stranka iz Srbije traži uvođenje prava na bolovanje za vlasnike kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa i mačaka.

Kako je navedeno na web stranici političke stranke Istina, svaki vlasnik kućnog ljubimca je po zakonu dužan da mu blagovremeno obezbijedi pomoć veterinara i njegu. U suprotnom mu prijeti kazna do 50.000 dinara.

"Vlasnici kućnih ljubimaca tako nerijetko dolaze u situaciju da biraju ili da plate kaznu i ugroze život ljubimca, ili da dobiju otkaz ako se zbog toga ne pojave na poslu. Takva neusaglašenost propisa veoma otežava život građanima i potpuno je nedopustiva u pravednoj i pravno uređenoj državi", navode iz ove stranke.

Predsjednica stranke Ivana Vujasin izjavila je tim povodom da se društvo danas suočava sa ogromnim ekonomskim izazovima i liječenje kućnih ljubimaca može biti veoma skupo.

"Naša je obaveza olakšati život građanima i mnoge stvari učiniti jeftinijim i dostupnijim, a ne da ljudi imaju dilemu da li da izaberu kaznu ili otkaz. Takva dilema ne smije da postoji i naš je cilj moderna i uređena Srbija u kojoj je građanin zaštićen. Zato je jedna od stvari za koje se zalažemo ne samo liberalizacija režima bolovanja, već i to da neka liječenja i terapije kućnih ljubimaca budu pokriveni zdravstvenim osiguranjem", ističe Vujasin.

Na kraju navodi da je važno brinuti za dobrobit kućnih ljubimaca, ali isto tako voditi računa i o radnim obavezama te je zbog toga potrebno da se usvoje adekvatni zakonski propisi kojima će biti postignuta ravnoteža između ova dva aspekta društvenog života.