Regija
2

Štrajk u 1.100 škola u Srbiji

FENA
Štrajk prosvjetnih radnika u Srbiji bit će nastavljen, saopćili su u petak sindikati obrazovanja nakon što je resorno ministarstvo odbilo njihov prijedlog sporazuma, a štrajku nastavnika i profesora otvoreno se usprotivio i srbijanski šef države Tomislav Nikolić.

Predsjednik Nikolić ocjenio je da će za Srbiju najveći izazov u 2015. godini biti ekonomska i socijalna situacija u zemlji i istaknuo da štrajkove u obrazovanju nije odobravao ni dok je bio u opoziciji.

"Štrajk prosvjetara ide dotle da neki djeci neće upisati ocjene. To nisam odobravao ni kad sam bio u opoziciji, ni kao čovjek s tim nisam suglasan. Ako imate kao oružje djecu, trebate razmisliti jeste li prosvjetni radnik ili neko ko ima pravo manipulirati", rekao je Nikolić u razgovoru s urednicima pojedinih beogradskih medija.

Dok prosvjetari traže izuzeće iz vladinih mjera smanjenja plaća u javnom sektoru i uvođenje platnih grupa, štrajk započet 17. novembra nastavlja se skraćenim satovima u više od 1.000 škola i prijetnjama nastavnika i profesora da učenicima neće biti zaključene ocjene na polugodištu.

Ministar obrazovanja i nauke štrajk je nazvao "neodgovornim potezom sindikata", a Vlada je poručila da nema novca ni za pomoć koju su prosvjetari tražili kako dodatak na plaću dok ne budu uvedene platne grupe.

Vlada Srbije odbila je prijedlog sporazuma sindikata u obrazovanju, koji predviđa da se zaposlenicima u prosvjeti svakog mjeseca, počevši od decembra, isplaćuje pomoć od 40 eura sve dok ne budu uvedene platne grupe. Sindikati su uzvratili nastavkom štrajka i najavom da neće završiti prvo polugodište, te da će učenici ostati neocijenjeni.

Predstavnici četiriju sindikata tvrde da od 1.250 škola u Srbiji oko 1.100 štrajka, podsjetivši da je polugodište u Vojvodini završeno zbog praznika, ali da su prosvjetari u toj pokrajini odlučili nastaviti štrajk.