Najavljena saradnja
16

Stoltenberg u Tirani: Neprihvatljivo bilo kakvo nasilje, ne ide s principima NATO-a

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Tirani da je u Albaniji neprihvatljivo bilo kakvo nasilje i bilo kakav pokušaj da se potkopaju demokratske institucije.

"Svaki spor mora biti riješen političkim dijalogom i učešćem u demokratskim procesima. Izbori su nesumnjivo osnovni dio demokratskog procesa u našim državama članicama", rekao je Stoltenberg.

On je naglasio da će NATO nastaviti sa investicionim programom u vazdušnoj bazi Kucova u Albaniji, kako je i planirano, uprkos političkim događajima, javili su albanski mediji.

Stoltenberg kaže da Albanija daje svoj primjer za promociju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

On se u Albaniji sastao sa najvišim čelnicima zemlje, dok su se na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Edijem Ramom fokusirali na doprinos Albanije misijama NATO-a, politički razvoj u zemlji i druga pitanja.

Rama je rekao da je posjeta generalnog sekretara NATO-a, koja se podudara sa 10-godišnjicom članstva Albanije u Alijansi, afirmacija pažnje i brige za Albaniju i region.

Govoreći o aktuelnom političkom i društvenom trenutku kroz koji prolazi Albanija, Rama kaže da to ne doprinosi dobijanju pozitivne preporuke Evropske komisije za otvaranje pregovora sa EU.

"To svakako ne ide u korist zemlje, ona ne odgovara interesima, vrijednostima i principima NATO-a ili EU", rekao je Rama.

Osim sa Ramom, Stoltenberg se u Tirani sastao i sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom i ministrom odbrane Oltom Džačkom.

Albanska opozicija za večeras je u Tirani najavila proteste.

Poslije završetka posjete Albaniji, generalni sekretar NATO-a sa delegacijom doputovao je u Skoplje, gdje ga je dočekala visoka vladina delegacija, nakon čega su krenuli u Skupštinu Sjeverne Makedonije, gdje će biti održan svečani prijem u njihovu čast.

Stoltenberg će se sutra sastati sa premijerom Zoranom Zaevom, nakon čega će se održati sastanak Sjevernoatlantskog savjeta sa Komitetom za integraciju Sjeverne Makedonije u NATO.

Generalnog sekretara Stoltenberga sutra će primiti i predsjednik Stevo Pendarovski. /kraj/sđp