Regija
26

Stjepan Mesić: Ukidanje mog ureda ideološki je obračun s mojim antifašizmom

Anadolija
Stjepan Mesić (Foto: EPA)
Stjepan Mesić (Foto: EPA)
Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić danas je u svom Uredu bivšeg predsjednika RH poručio kako Vlada svojom odlukom od 13. aprila o ukidanju njegovog Ureda provodi obračun s njim zbog njegovih antifašističkih uvjerenja.

Vlada je jučer ukinula trajno pravo na ured, ličnog vozača i službeno lično vozilo predsjedniku Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

Na početku konferencije za medije u Uredu bivšeg predsjednika, Mesić je kazao kako lični automobil nikada nije koristio, nego se koristio autom ličnog osiguranja.

Stjepan Mesić je kazao kako je gledao jučerašnju sjednicu Vlade na kojoj je donesena odluka o ukidanju njegovog ureda i nazvao je to "tužnom predstavom".

"Čak u socijalizmu na sjednicama Izvršnog vijeća znalo se raspravljati, a jučer ništa. Svi dignu ruke i ide se dalje. Oni koji fantaziraju o tobožnjem boljševizmu u Hrvatskoj, demonstriraju taj boljševizam u njegovom najogoljenijem obliku, a to je jednoumlje", kaže Mesić.

Mesić je kazao kako je svojim Uredom bivšeg predsjednika nastavio koristiti kontakte sa šefovima država i vlada u svijetu kako bi hrvatskim firmama omogućio lakše poslovanje i probijanje na globalnom tržištu.

Prema njegovim riječima, Ured je godišnje iz državnog budžeta koristio između 700.000 i 800.000 kuna (oko 100.000 eura). Istovremeno je naglasio kako je Ured sklopio brojne poslove, od toga dva velika posla vezana uz domaću brodogradnju, svaki vrijedan po 100 miliona dolara.

Kazao je kako je priča o ukidanju Ureda bivšeg predsjednika zbog štednje "priča za malu djecu".

"Riječ je o obračunu sa mnom i pokušaju da mi se zatvore usta", poručio je Mesić i dodao kako to nikom neće uspjeti.

Naći ću načina da i dalje budem aktivan i da pomognem hrvatskom gospodarstvu u svijetu, kazao je Mesić.

Govoreći o pravnoj državi, istaknuo je kako se novi zakon na njega odnosi retroaktivno, što ostavlja, rekao je, nepovoljnu sliku o Hrvatskoj u svijetu.

"Obračun sa mnom se vodi zbog mojih stanovišta, zbog onoga po čemu me cijene u svijetu, a što aktualnoj vlasti smeta. Riječ je, pored predanosti u borbi protiv korupcije, o čvrstoj antifašističkoj poziciji. O tome da apsolutno ne toleriram niti ću ikad tolerirati fašizam, odnosno ustaštvo u državi koja bi trebala biti demokratska i među čijim sam graditeljima bio i sam", izjavio je Mesić.

Dodao je kako se u javnost plasiraju floskule o jugoslavenstvu i boljševizmu koji caruju Hrvatskom, te kako neće prihvatiti revizionizam niti selektivno gledanje na zločine iz Domovinskog rata.

Kazao je kako ostaje predan politici regionalne saradnje i otvorenosti, a ne "usmjerenosti samo prema Washingtonu i Briselu".

Vlada je jučer na sjednici izmjenom zakona ukinula Ured bivšeg predsjednika, u kojem je jedini zaposlenik Stjepan Mesić, kako bi se, tvrde u Vladi, ostvarila ušteda u budžetu u iznosu od oko 600.000 kuna (79.000 eura) godišnje.