Regija
0

Stefanović: U blizini Vučićeve kuće boravilo 97 sumnjivih osoba

SRNA
Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović
U danu kada je otkriven arsenal oružja u blizini kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića, kao i prethodna dva dana, na tom prostoru registrovano je čak 97 sigurnosno interesantnih osoba, izjavio je večeras ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je prisustvo "neuobičajeno velikog broja sigurnosno interesantnih osoba visokog nivoa" ustanovljeno na prečniku od samo jednog kilometra koje pokrivaju bazne stanice mobilne telefonije u selu Rakovica i dijelu Jajinaca u blizini Avale.

Stevanović je naveo da je do sada privedeno i saslušano 37 osoba, ali još nikome nije određeno zadržavanje.

"Analiziraju se svi prikupljeni materijali. Pošto vidim tragove ozbiljnog profesionalizma, ne mogu da kažem sa sigurnošću da ćemo brzo ili uopšte doći do svih relevantnih podataka, ali mogu da kažem da ćemo se boriti i učiniti sve što možemo da razotkrijemo pozadinu ovog slučaja", rekao je Stefanović.

On je naveo kako je do sada ustanovljeno da su neka od ovih osoba koristila mobilne telefone ljudi zaposlenih u nekim kompanijama koje su bliske državi ili su državne kompanije.

"Radi se inače o 'pucačima', odnosno ljudima koji su u kriminogenoj sredini poznati kao izvršioci teških krivičnih djela ili osumnjičeni za izvođenje teških krivičnih djela", rekao je Stefanović.

Protiv nekih od njih je 2012. godine vođena istraga, a, kako je naveo Stefanović, bili su osumnjičeni za pokušaj ubistva nekih od pripadnika najviših državnih institucija.

Stefanović je rekao da su analizirane sve moguće opcije i da su preostale još dvije do tri opcije koje se razmatraju, a koje su vjerovatni motivi za izvršenje potencijalnog krivičnog djela u vezi sa pronađenim oružjem.

On je precizirao da su pronađeni "zolja", dvije bombe i 150 metaka sa pancirnom municijom.

Na pitanje da li će neko biti smijenjen u sigurnosnimslužbama, Stefanović je rekao da to treba da odluči premijer.

"Nemoguće je da se ovakva stvar nije primijetila - da ovoliko sigurnosno interesantnih osoba bude na ovako malom prostoru u tako malom vremenskom periodu. Očigledno je da je trebalo da takav sigurnosni podatak bude upozoravajući i da se to ozbiljno i pažljivo razmotri", rekao je Stefanović.