Kosovo
0

Stefanović: Protesti Srba moraju ostati mirni

SRNA
Borislav Stefanović
Borislav Stefanović
Protesti Srba povodom raspoređivanja Euleks carinika na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak moraju ostati mirni i pod kontrolom, a rješenje se mora tražiti isključivo dijalogom, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa sjevera Kosova u Leposaviću.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda sa Prištinom Borislav Stefanović zaključili su na sastanku sa predstavnicima Srba sa sjevera Kosova da samo mirnim protestima i izražavanjem volje postavljanjem barikada na magistralnim putevima mogu pomoći vlastima u Beogradu da političkim sredstvima dođu do rješenja koje će zadovoljiti Srbe na sjeveru pokrajine.

Učesnici sastanka apelovali su na sve Srbe na sjeveru Kosmetu da ostanu jedinstveni i da ne podliježu provokacijama. 

"Ti sastanci će biti nastavljeni. Ponovili smo poruku da sačuvamo mir, stabilnost, racionalni pristup i jedinstvo, da ne dozvolimo stranačkim interesima da preuzmu primat u ovoj situaciji", rekao je Stefanović novinarima.

Prema njegovim rečima na sastanku su usaglašavani zajednički dalji mirni koraci u rješavanju aktuelne krize na sjeveru Kosova poslije jednostrane akcije Prištine u dovođenju carinika i policije na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić reko je novinarima nakon sastanka da je jedinstvo među Srbima vidno i da je Beograd spreman da pomogne da se mirnim putem nađe rješenje za Kosmet, jer, kako je naglasio, svako izazivanje incidenata dodatno bi destabilizovalo situaciju i dalo povoda Prištini za nove akcije.

Trenutno je situacija na sjeveru Kosova mirna. Zbog najave Kfora da je spreman da upotrijebi sve kapacitete da ukloni barikade, Srbi su iz predostrožnosti u mjestu Dudin Krš barikade zalili betonom, javio je dopisniki Srne sa lica mjesta.
Ojačane su sve barikade na prilazima sjeveru Kosova. Blokirani su magistralni putevi Kosovska Mitrovica - Raška i Kosovska Mitrovica preko Zubinog potoka do prelaza Brnjak.

Automobili se propuštaju jednom trakom kako bi se omogućilo kretanje po sjeveru pokrajine.