Crna Gora
0

Stav o nezavisnosti Kosova do 26.09. 2008.

Sarajevo-x.com
Crna Gora učestvuje od ponedjeljka do 26. septembra na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, kada bi predsjednik Filip Vujanović trebao da saopšti stav Crne Gore o nezavisnosti Kosova.

Vujanović će, kako je najavljeno iz vlade, govoriti u okviru generalne debate 26. septembra.

Kako je ranije najavio premijer Milo Đukanović, predsjednik Vujanović će saopštiti stav Crne Gore o priznanju Kosova, a u međuvremenu je trebalo da obavi konsultacije na najvišem državnom nivou.

Mediji su objavili da će odluka o tome da li će Crna Gora priznati Kosovo zavisiti od odluke UN-a da li će prihvatiti zahtjev Srbije da Međunarodni sud pravde ocijeni legalnost proglašenja nezavisnosti. Prema toj verziji, ako UN odbaci zahtjev Srbije, Crna Gora će priznati nezavisnost Kosova u bliskoj budućnosti.

Iako najviši crnogorski zvaničnici tvrde da nema pritisaka da se prizna nezavisnost, posljednjih dana su SAD, Velika Britanija i Francuska, kao predsjedavajuća EU, preko svojih ambasadora jasno stavile do znanja Podgorici da očekuju da to uradi u najskorije vrijeme.

Crnogorska opozicija pozvala je Vujanovića da podrži zahtjev Srbije da Međunarodni sud pravde ocijeni legalnost proglašenja nezavisnosti.

Odluka o eventualnom priznanju Kosova u nadležnosti je crnogorske vlade.