Stav sabora
60

Srpska pravoslavna crkva: Nemamo dobre odnose s nekim krugovima u Islamskoj zajednici BiH

Klix.ba
Foto: SPC
Foto: SPC
Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopćio je da su odnosi s Rimokatoličkom Crkvom i sa Crkvama Reformacije u Srbiji, kao i sa Islamskom zajednicom Srbije, tradicionalno dobri i korektni, ali cu potcrtali da se isto "ne može reći za odnose sa određenim krugovima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini".

"U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, a naročito u Crnoj Gori, gdje je nedavno potvrđen antievropski i anticivilizacijski prijedlog zakona o Crkvama i vjerskim zajednicama", navedeno je u saopćenjuenju SPC-a.

Također, u saopćenju je rečeno da su na poziv Sabora, Patrijaršiju posjetili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

"Sabor je sa dužnom pažnjom saslušao izlaganja dvojice srpskih lidera o stanju i problemima našeg naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i šire, kao i o naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje Кosova u sastavu Srbije i o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Кosovu", rečeno je u saopćenju.