Mogherini u Beogradu
64

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, Haradinaj ih upozorava: Ne testirajte ničije strpljenje

Klix.ba
Gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić izjavio je danas kako će Srpska lista izaći iz kosovske vlade, a da će će krajem sljedećeg mjeseca sama početi formirati Zajednicu srpskih opština na Kosovu.

Rakić je ovo izjavio nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je održan u Beogradu.

"Sutra ćemo u Kosovskoj Mitrovici održati sjednicu skupština svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom i podnijet ćemo prijedlog da do 20. aprila formiramo ZSO. Obavijestili smo predsjednika Vučića i on je rekao da će podržati svaku odluku koju mi budemo donijeli. Poslije jučerašnjeg terorističkog napada na goloruki srpski narod u Kosovoskoj Mitrovici i predstavnike Vlade Srbije, mi kao legitimni predstavnici Srba ne možemo biti nijemi i nećemo biti ikebana", kazao je Rakić.

Također, Srpska lista će izaći iz privremenih institucija, te da su poručili kako će braniti svoje domove.

"To je bila proba kako da osvoje sjever Kosova. Raduje me izjava predsjednika Srbije koji je rekao da nećemo dozvoliti nikakvu Oluju niti novi Bljesak. Imamo podršku Srbije", kazao je Rakić, prenosi srbijanski mediji.

Ministar u vladi Dalibor Jevtić poručio je kako će se boriti na demokratski način i da im je glavni cilj mir.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj kazao je kako se nada da će Srbi ipak vratiti u Vladu i pozvao ih da ponovo razmotre odluku.

"Nadam se da će ponovo razmotriti odluku jer unilateralne odluke o napuštanju vlade nisu rješenje. Pozivam Srbe da se vrate dijalogu jer nije dobro testirati ničije strpljenje", kazao je Haradinaj.

Poručio je kako ne planira dati ostavku na mjesto premijera iako će odlaskom Srpske liste vladajuća koalicija izgubiti parlamentarnu većinu.

"Jučerašnja akcija nije bila usmjerena protiv Srba ili političke zajednice Kosova, već protiv onih koji krše zakon. To je standardna procedura. Odluka je apsurdna jer su vlasti samo primijenile zakon. Ne planiram dati ostavku jer nije vrijeme za nove izbore", poručio je.

Član kosovskog parlamenta Ilir Deda kazao je kako odluka Srpske liste da istupi iz vlade nastavlja koliziju, te da je njihov konačni cilj postavljanje nove granice na rijeci Iber.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U posjeti Srbiji je i Federica Mogherini koja se sastala s Vučićem. EU je jučer izrazila žaljenje zbog dešavanja na Kosovu i pozvala vlasti u Beogradu i u Prištini da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala i da probleme rješavaju u okviru dijaloga pod okriljem EU.