Tihomir Purda napustio KPZ Zenica
0

FOTO / "Sretan sam! Jedva čekam da budem sa svojom porodicom"

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Hrvatski branitelj Tihomir Purda (41), kojeg je 5. januara ove godine u Bosni i Hercegovini uhapsila policija po osnovu Interpolove potjernice koju je izdalo Tužilaštvo Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin 1991. godine u Vukovaru, večeras u 17.50 sati napustio je Kazneno-popravni zavod Zenica.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Purdinom oslobađanju prethodila je odluka Suda BiH da obustavi ekstradicioni postupak nakon što je Ministarstvo pravosuđa Republike Srbije putem Ministarstva pravosuđa BiH izvjestilo da nadležni sud u Republici Srbiji odustaje od zahtjeva za izručenje Purde.

"Sretan sam, još ne mogu da vjerujem. Nisam sposoban davati nikakve izjave, sada samo želim da što prije budem sa svojom porodicom. Hvala svima koji su mi pomogli", po ulasku u automobil koji ga je čekao ispred ulaza u KPZ Zenica izjavio je Purda.

Njegov advokat Josip Muselimović izjavio je kako se radi o specifičnom kaznenom postupku i da je on od početka vjerovao kako je Purda nevin.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
"Vjerovao sam da je ovo jedini mogući i realan ishod ovog kaznenog postupka. Sretan sam što je gospodin Purda napustio KPZ Zenica, što je pošao svojoj kući i djeci, ali sam isto tako sretan što smo uspjeli dokazati da je on častan čovjek i da je bio častan branitelj svoga grada. Mislim da je gospodin Purda osoba koja zavrjeđuje svako poštovanje i zbog toga se prema njemu na isti način odnosila Vlada Republike Hrvatske, Veleposlanstvo i konzulat Republike Hrvatske u Sarajevu. Za ova dva mjeseca gospodin Purda nema nikakvu primjedbu na ponašanje granične službe, policijskih službi i napose, djelatnika Kazneno-popravnog zavoda u Zenici. Tužilaštvo BiH je obavilo posao na naprofesionalniji način", izjavio je Josip Muselimović.