Srbiji odluka o statusu kandidata za EU tek u martu

F
FENA
9.12.2011. u 16:20
0
23
Srbiji odluka o statusu kandidata za EU tek u martu
0
Srbiji odluka o statusu kandidata za EU tek u martu
Evropsko vijeće u petak je odlučilo da status kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji (EU) bude dodijeljen u martu 2012. ako se do tada postigne još veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom, javljaju beogradski mediji.
Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy izjavio je na konferenciji u Bruxellesu kako će sljedeća procjena o tome hoće li Srbiji biti dodijeljen status kandidata za članstvo u EU biti 12. februara, a konačna odluka se može očekivati u martu.

Van Rompuy je istakao kako EU ostaje privržena integraciji zapadnog Balkana te naveo kako je Srbija znatno uznapredovala u saradnji s Haaškim sudom hapšenjem haaških bjegunaca te da je pokrenut dijalog Beograda i Prištine koji daje prve rezultate.

Kako je rekao, nastavljaju se procjene stanja i stupnja koji je Srbija dosegnula, a u februaru 2012. bit će odlučivano o napretku Srbije. To će, kako je rekao, potvrditi Evropsko vijeće u početku marta.

Evropska unija odlučila je odgoditi odluku o tome hoće li Srbija dobiti status kandidata za ulazak u EU do marta sljedeće godine, objavila je rano u petak agencija AFP, pozivajući se na nacrt zaključaka koje bi čelnici EU-a trebali prihvatiti u petak, a koji je agencija dobila na uvid.

"Kako bi dobila kandidacijski status u martu 2012.", Srbija će morati potvrditi da nastavlja provoditi mjere i ostvaruje napredak u provedbi sporazuma kako bi se normalizirali odnosi s Kosovom, navodi se u dokumentu.

Po AFP-u, odluci da Srbija dobije status kandidata već u petak usprotivila se Njemačka.

U Beogradu se, nakon najnovijih vijesti glede kandidature, javnosti obraća srbijanski predsjednik Boris Tadić.


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: