Sastanak 18. juna
13

Srbiji nema EU bez sporazuma sa Kosovom: Objavljen nacrt zaključaka šefova diplomatija

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na sastanku ministara vanjskih poslova EU koji će se održati 18. juna bit će dosta rasprave o zemljama regiona. Prije svega o davanju saglasnosti za otpočinjanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. No i Srbija je i u fokusu.

"Bez odlaganja da se zaključi sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum i to je neophodno kako bi Srbija i Kosovo napredovali na EU putu. Taj sporazum mora da riješi sva otvorena pitanja u skladu sa međunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti", stoji u jednom od predloženih zaključaka.

Ovaj navod iz nacrta zaključaka, koji će biti predmet rasprave na sastanku još je jedna jasna poruka da je dijalog i rješenje kosovskog problema za evropsku diplomatiju i dalje presudno za napredovanje Srbije ka EU, prenosi Blic.rs.

Šefovi diplomatija raspravljat će o prilikama na Zapadnom Balkanu i trebalo bi da usvoje paket zaključaka o napretku i obavezama zemalja u procesu proširenja.

Osim na Srbiju i pitanje Kosova, izvještaj se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i za svaku zemlju regiona bit će usvojen paket zaključaka. Sve što se usvoji na ministarskom nivou potom treba da se potvrdi 20. i 21. juna na sastanku šefova država i vlada EU.

Također za Srbiju se traži o napredak u oblasti vladavine prava, nezavisno sudstvo i mediji.