Regija
9

Srbijanskom ministru kaciga spasila život nakon što mu je ledenica pala na glavu

FENA
Srbijanskom ministru energetike Aleksandru Antiću zaštitna kaciga u četvrtak je doslovce spasila život kada mu je ledenica pala na glavu dok je novinarima davao izjavu na terenu u Majdanpeku, gradiću na istoku Srbije koji je zbog ledene kiše i vjetra već četiri dana bez struje.

Na snimci koju su emitirale beogradske televizije vidi se kako Antiću, dok stoji ispred mikrofona i kamera u šumi iznad koje su zbog leda popucali dalekovodi, na glavu pada velika ledenica, on posrće, a saradnici ga pridržavaju da ne padne.

"Mislim da ste sada mogli najbolje vidjeti u kakvim uvjetima ljudi rade, bombardirani santama leda...", rekao je Antić, pokazujući razbijenu kacigu, dok su ga kamermani sve vrijeme držali u kadru, šokirano komentirajući.

Ministar je kasnije na svom Twitteru objavio da je on, uz lakšu povredu na glavi dobro prošao, ali da kaciga koja mu je spasila život - nije.

"Hvala svima koji su brinuli. Uz manji hematom dobro sam, što se za kacigu ne može reći", napisao je Antić.

Srbijanski ministar energetike sa saradnicima je u četvrtak razgovarao s novinarima nakon posjeta ekipama elektromontera koji se, u iznimno lošim vremenskim uvjetima i po teško pristupačnom terenu, bore da osposobe dalekovode pokidane olujnim vjetrom i ledenom kišom i Majdanpeku osiguraju opskrbu strujom.

Ovaj rudarski gradić na istoku Srbije od ponedjeljka popodne je bez struje i grijanja nakon što su, zbog snažne košave uz povremene orkanske udare i ledenu kišu, popucali vodovi na sva tri dalekovoda visokog napona koji grad i rudnik opskrbljuju strujom.