Beograd
0

Srbijanski parlament usvojio deklaraciju o Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kasno sinoć srbijanski parlament velikom većinom glasova usvojio je deklaraciju o Kosovu u kojoj se navodi kako je "neophodno putem mirnih pregovora doći do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu s Ustavom Republike Srbije".

Nakon višesatne rasprave na sjednici koja je sazvana na zahtjev vlade nakon mišljenja Međunarodno suda pravde (ICJ) o legalnosti neovisnosti Kosova, usvojen je dokument u kojem se dalje navodi kako Republika Srbija nikada neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Parlament je ovlastio srbijansku vladu da Općoj skupštini UN-a podnose rezoluciju čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

U skupštinskoj raspravi istaknuto je kako srbijanska rezolucija u Općoj skupštini UN-a treba poslužiti i kao "štit" protiv novih priznanja Kosova te kako je važno da u teškom trenutku za državu zastupnici pokažu svijest o važnosti nastavka borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta.

Članovi vlade isticali su kako nije riječ o stranačkom već državnom pitanju, da je sada na sceni posve druga realnost od one samo tjedan dana ranije te kako je deklaracija važna ne samo za Kosovo već i za strategiju budućeg smjera srbijanske politike.

Od zastupnika oporbe čuli su se zahtjevi da zbog neuspješne politike glede Kosova vlada i predsjednik države trebaju podnijeti ostavke te da treba raspisati izbore. Pojedini zastupnici isticali su kako je traženje mišljenja od ICJ-a od početka bilo pogrešno te da je trebalo pojedinačno tužiti države koje su priznale neovisnost Kosova.