Regija
6

Srbijanski ministar vanjskih poslova zaposlio 228 osoba, starletama se ne zna broj

Piše: E. F.
Uposlene starlete: Grujić, Hadžović i Lojović (Foto: Blic)
Uposlene starlete: Grujić, Hadžović i Lojović (Foto: Blic)
Bivši ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić je za manje od dvije godine, koliko je bio na toj funkciji, zaposlio čak 228 osoba.

To znači da je Mrkić praktično na svaka dva i po dana zapošljavao jednu osobu. Među njima je i nepoznat broj starleta, piše Blic.

Ivanu Mrkiću je pošlo za rukom da zaposli više ljudi čak i od Vuka Jeremića koji je bio ministar duže od pet godina.

Veći obim posla

"Od jula 2012. do aprila 2014. godine, u vrijeme dok je Mrkić vodio MVP, u radni odnos na neodređeno vreme primljena je 81 osoba, dok je u istom vremenskom periodu na određeno vrijeme primljeno 147 osoba", piše u zvaničnom odgovoru koji je Blic dobio iz MVP nakon što su se pozvali na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Kao razlozi za prijem novih kadrova, u dopisu iz MVP navedeni su povećan obim posla, zamjena odsutnih radnika, kao i postavljanje novih šefova u ambasadama i konzulatima.

Leglo ljubavnica

Vuk Jeremić je, da bi stvar bila jasnija, za pet godina i dva mjeseca u radni odnos primio 169 osoba, od čega je 79 na neodređeno vreme, a 90 na određeno.

Mrkićev nasljednik, aktuelni ministar Ivica Dačić, je od aprila prošle godine do danas u radni odnos primio 14 osoba na neodređeno vreme i to po osnovu preuzimanja iz drugog državnog organa, dok je dvoje zaposlio na određeno.

Nezakonitim zapošljavanjem Ministarstvo vanjskih poslova je od najuglednije državne institucije postalo utočište za ljubavnice političara i moćnika.

Između ostalih, bez konkursa su primljene i starlete Vanja Hadžović, Marija i Miroslava Grujić, Nevena Ljubić Lojović.

Vanja Hadžović je nakon afere napustila MVP, dok je ostale otpustio Dačić.