Ruski ambasador matiran
57

Srbijanski ministar upitao: Zašto je Rusija 1992. u UN-u glasala za sankcije Srbiji?

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ministar privrede Srbije Rade Basta upitao je ruskog ambsadora u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka zašto je njegova zemlja u Ujedinjenim narodima 1992. godine glasala za uvođenje sankcija tadašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora).

Na Twitteru je objavio dvije fotografije – sa tadašnjeg glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a i kako građani Srbije u gužvi pokušavaju doći do hljeba.

"Ruski ambasador pri UN-u Julij Vonorcov glasa za Rezoluciju UN 757 kojom se uvode sankcije našoj zemlji 30. maja 1992. Zamolio bih ambasadora da odgovori na pitanje: Zašto je Rusija 1992. u UN-u glasala za uvođenje sankcija nama?", napisao je Basta na Twitteru.

Bocan-Harčenko izjavio je ranije da Rusija pozitivno gleda na pošten stav predstavnika srbijanskog rukovodstva, koji su se ogradili od antiruskih apela ministra Baste da se Srbija pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve.

"Potvrđujemo opredijeljenost za jačanje bratskog prijateljstva između naroda Rusije i Srbije i razvoj bilateralnog strateškog partnerstva koje odgovara interesima Moskve i Beograda", napisao je Bocan-Harčenko na Twitteru.

Basta, potpredsjednik Jedinstvene Srbije Dragana Markovića, u ponedeljak je izjavio da Srbija već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da to postaje neizdrživo.

"Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji. Stojim uz predsjednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega", naveo je on.

Na Instagramu je 13. marta napisao i da zato od Vlade Srbije i svih ministara traži da se izjasne po tom pitanju.

Njegovo mišljenje naišlo je i na reakciju glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove, koja je konstatovala da je Srbija pod pritiskom da uvede sankcije Rusiji.