Regija
0

Srbijanska vlada ne priznaje odluke Kosova o vlasništvu nad Trepčom 

FENA
Srbijanska vlada donijela je u utorak odluku o poništavanju svih pravnih posljedica akata i radnji Skupštine Kosova koje se odnose na pravni i faktički položaj rudarsko-metalurškog kombinata Trepča, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

On je je poslije današnje sjednice vlade u Beogradu rekao da je ta odluka bila iznuđena, nakon usvajanja zakona u Skupštini Kosova kojim kosovska vlada postaje većinski vlasnik Trepče.

Skupština Kosova je u noći između petka i subote usvojila Zakon o Trepči po koje je kosovska vlada vlasnik 80 posto tog kombinata.

"Trepča je od izuzetnog značaja i mi ćemo je čuvati. Ne razumijem zašto su Albanci ovo uradili. Ne misle valjda da ulaze silom u flotaciju na sjeveru? Mi ne damo da se dira u pravo vlasništva", rekao je Vučić , naglasivši kako srbijanska vlada želi da Trepča nastavi rad, budući ima oko 3.000 zaposlenih i od vitalnog je značaja za sjeverni dio Kosova, većinski naseljen Srbima.

Vučić je odbacio prijedloge vladina ureda za Kosovo da se zbog slučaja Trepča traži sjednica Vijeća sigurnosti UN-a.

"Ovo je opasan potez Prištine, ali mislim da mir nije ugrožen", poručio je Vučić.

On je rekao da u javnosti postoji mnoštvo nedoumica i dezinformacija o Trepči, a odbacio je mišljenja da "slučaj Trepča" ima bilo kakve veze s briselskim sporazumom.

Vučić je rekao da će službeni Beograd nastaviti pregovore u Bruxellesu o telekomunikacijama jer "poštuje svoj potpis" i želi postići sporazum s Prištinom.

"Potpisali smo u Briselu da ćemo razgovarati i to ćemo provesti. Međutim, ja sam svo vrijeme insistirao da pričamo o vlasništvu, to je bit, nikada to nisu htjeli. Ali na kraju uvek dođemo do pitanja vlasništva - problem je vlasništvo i mi to nećemo i nemamo pravo dati", rekao je Vučić.

Skupština Kosova usvojila je, bez glasova predstavnika Srba, zakon o Trepči, kojim taj rudarsko-metalurški kombinat na sjeveru Kosova, podijeljen između Srba i Albanaca, postaje dioničko društvo u kojem kosovska vlada ima 80 posto dionica, dok 20 posto pripada radnicima i drugim dioničarima.

Poslije usvajanja zakona predstavnici Srpske liste zamrznuli su svoje djelovanje u kosovskom parlamentu. Službeni Beograd odluku Skupštine Kosova o Trepči vidi kao otimanje i uzurpaciju imovine te kao "udar na temelje Rezolucije 1244", kojom je, poslije višemjesečnih srpsko-albanskih sukoba i petomjesečne međunarodne kampanje bombardiranja Srbije, uspostavljen mir na Kosovu, a srbijanska vojska i policija se povukle iz vojarni i postaja na Kosovu. Radnici Trepče sjever nizom prosvjeda poručili su da je za njih taj zakon neprihvatljiv i neprovediv u pogonima na sjeveru Kosova.