Regija
0

Srbijanska vlada dala uvjetna jamstva za Šešeljevo puštanje

FENA
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vlada Srbije saopćila je večeras kako je spremna Haškom tribunalu pruži jamstva za privremeno puštanje na slobodu optuženog Vojislava Šešelja, pod uvjetom da se lider srpskih radikala u pravno obvezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uvjete koje odredi ili s njim dogovori nadležno sudsko vijeće tog suda.

Šešelj se predao Haagu 2003. godine i od tada nije napuštao pritvorsku jedinicu tog suda koja se nalazi u Scheveningenu, a nedavno je odbacio mogućnost da Vlada Srbije za njega jamči, postavljajući sudu niz svojih uvjeta, javlja Tanjug.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj obavijestio je 17. juna Pretresno vijeće Haškog tribunala da, ako bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, neće prihvatiti nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritorij Srbije.

Šešelj je u podnesku Haškom sudu, koji je medijima proslijeđen iz SRS-a, naveo da se ukoliko bude privremeno pušten na slobodu neće javljati policiji, niti nositi elektronsku narukvicu ili druge predmete kojima se narušava ljudsko dostojanstvo.

On je naveo i da će sudjelovati u političkom životu Srbije, na javnim skupovima, da će davati intervjue novinama, gostovati u televizijskim emisijama i "javno kritizirati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud".

Šešelj je odbacio bilo kakva jamstva Vlade u Beogradu.

Pretresno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju izdalo je 13. juna nalog kojim se strane u postupku pozivaju da iznesu mišljenje o mogućnosti da se optuženi Šešelj privremeno pusti na slobodu.

Sudsko vijeće u slučaju Vojislava Šešelja pozvalo je Holandiju (kao zemlju domaćina suda) i Vladu Srbije da se izjasne o jamstvima u vezi s eventualnim privremenim puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja.

Kako je ranije priopćio Haški tribunal, Vijeće traži od Vlade Srbije da potvrdi može li osigurati precizno navedene mjere.

Kao prvo, odrediti jednog ili više dužnosnika koji će pratiti Šešelja od aerodroma u Holandiji do mjesta gdje će boraviti privremeno na slobodi i to isto osigurati prilikom njegovog povratka u Holandiju.

Pored ostalog Vlada Srbije treba osigurati da Šešelj bude u kućnom pritvoru na adresi koju će srbijanske vlasti prijaviti Tribunalu, kao i da svako njegovo kretanje iz zdravstvenih razloga bude u pratnji policijskih vlasti Srbije.