Od sljedeće godine
15

Srbijanska premijerka najavila veće penzije i plate u javnom sektoru

FENA
Ana Brnabić (Foto: EPA-EFE)
Ana Brnabić (Foto: EPA-EFE)
Penzije u Srbiji će od 1. januara 2018. biti povećane za pet posto, a plate u javnom sektoru za 10 posto, najavila je u subotu premijerka Srbije Ana Brnabić u povodu 100 dana rada njene vlade.

Ocijenivši "impresivnim" rezultate fiskalne štednje Brnabić je rekla kako su upravo penzioneri podnijeli najveći teret te reformske mjere, te da će im zbog toga u sljedećih mjesec dana biti jednokratno isplaćena pomoć od 5.000 dinara, odnosno oko 42 eura.

Od 1. januara sve penzije u Srbiji bit će trajno povećane za pet posto, a vojsci i policiji, te uposlenicima u javnom sektoru - od prosvjete i zdravstva do pravosuđa i kulture, plate će biti povećane za 10 posto, najavila je premijerka Srbije u Kruševcu gdje je s ministrima predstavila rezultate rada svoje vlade.

Povišicu će dobiti i zaposlenici u ministarstvima, ali pet posto jer "ne želimo vraćati se na vrijeme kada je najbolji posao bio posao u administraciji, a tu privreda ne može napredovati", objasnila je Brnabić.

Najavila je i nastavak i razvoj saradnje sa svim državama u regiji istaknuvši da prioritet vanjske politike ostaje put eurointegracija i članstvo u Evropskoj uniji.

Brnabić je vladu Srbije preuzela 29. juna na prijedlog dotadašnjeg premijera Aleksandra Vučića nakon što je on izabran za predsjednika Srbije.