|

Srbija uvodi potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja djece

Srbija uvodi potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja djece
112
Klix.ba
11.4.2019. u 07:59
108
komentara
112

dijeljenja
Srbija uvodi potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja djece Ilustracija: Shutterstock
Najnovijim izmjenama i dopunama Porodičnog zakona uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja djeteta, najavio je Dragan Vulević, posebni savjetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.
Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Vulević je za beogradsku Politiku kazao kako niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dijete "dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici".

"Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, i to u okviru savjetovališta za brak i porodicu, razvojnih savjetovališta, škola za roditelje...", istakao je on, prenosi agencija Tanjug.

"Mi smo svjesni da nećemo dobiti rezultate za godinu, jer je mijenjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vrijeme", dodaje savjetnik ministra.

Vulević podsjeća kako je sadašnjim zakonom već predviđeno (djelimično) lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano provodi fizičko kažnjavanje koje se može označiti kao zlostavljanje djeteta.

Cilj izmjena zakona je da u svijesti roditelja postoji ideja kako je fizičko kažnjavanje djeteta zakonom zabranjeno te kako u vaspitanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.
Prijavi grešku


Komentari (108)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...