U Novom Pazaru pripremni seminar
16
Srbija uvodi nastavu na bosanskom jeziku
Komentari (35)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Interesuje me da li u Hrvatskoj postoji u školama nastava na Bosanskom ili na Srpskom jeziku?
Bosanski jezik. najstariji na Balkanu Povelja bosanskog bana Kulina je napisana 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom. Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument, nego je Povelja bosanskog bana Kulina i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.
Ja i jesam srbin! Živim u ovoj državi i zato i pišem ovo što je napisano gore. Nemam druge države sem ove i ništa ama baš ništa me ne veže za Srbiju. Ti misli šta hoćeš,ali ja nisam nacionalista i čitav život živim u ovoj zemlji,moj otac je odavde,moji djedovi su odavde,moji pradjedovi... Jugoslavija se raspala davno i nema je više,ali i dalje postoji ova zemlja u kojoj i dalje živimo svi zajedno. Pozdrav iz Banjaluke!!!!!
Evo ja cu...do juce je svaki Srbin iz BIH kao i ti sam zivjeo u jednoj drzavi sa Srbijom, znamo koja je to drzava bila. Beograd im je bo glavni grad i dijelio je istoriju sa Srbima iz Srbije. Za razliku od vas, Srbi su se protivili raspadu te drzave i htjeli su da ostanu u jednoj drzavi sa sunarodnicima iz Srbije. Nazalost to nije opstalo. I zasto ti sad mislis d su Srbi iz BIH preko noci odlucili da zavole BIH koju nisu htjeli. Ako vi niste postovali Jugoslaviju, po kojem to principu Srbi treba da postuju BIH? p.s. argumenti ako volis Srbiju odseli se u nju nisu adekvatni, mogu i ja da odgovorim ako nisi htio Jugoslaviju mogao si da se odselis iz nje.
Ja sam zavrsio osnovnu i srednju skolu u BIH prije 10 godina, i ucio sam SRPSKI jezik i knjizevnost, sve iz beogradskih udzbenika. Najnormalnija stvar. U Hrvatskoj u Vukovarsko sremskoj z. postoje skole koje imaju nastavu na srpskom jeziku, u Crnoj Gori isto, i u Srbiji imaju skole gdje se uci madjarski, slovacki jezik...to su najnormalnije stvari, i potpuno podrzavam takvo nesto i u Novom Pazaru kad je u pitanju bosanski jezik. Samo nikad necu shvatiti ove bosnjacke nacionaliste koji toliko likuju nad ovim umjesto da ih bude blam da je to tek sad zazivjelo u Sandzaku. Znaci da nijedan Bosnjak tamo jos nije vidjeo knjigu iz bosanskog. Ali bitno da se vi radujete. Mene bi blam bio iskreno, kao da se ja sad radujem sto sam se opismenio npr. umjeso da me bude sramota. Ne vodi ovo ni u kakva odvajanja Sandzaka, ne radujte se, dobili ste ono najmanje sto ste zasluzili kao i svaka nacionalna manjina u svakoj drzavi sto treba da ima. I nista drugo.
Može li mi neko objasniti šta ima srbin iz BiH sa Srbijom a njegov djed - pradjed - prapradjed - cukundjed - navrndjed - oskurdjed rođeni u BiH,a on, njegov unuk živi na području BiH od rođenja,ne zna nikog iz Srbije,nema tamo rodbinu,prijatelje,zemlju... Isto to se odnosi i na hrvata iz BiH,koji sebe naziva Hrvatom a u Hrvatsku ode samo na more. Isto se odnosi i na ove bošnjake iz Sandžaka. Ljudi Božiji,cijenite i volite ono što imate i što je vaše,a ne tamo neku zemlju sa kojom vas ništa ne veže.
@roki pa roki ej upravu budal-e zasto covjeku djelite unlike-ove ROKI IMAS POLA-POLA YBG IZGELDA DA CE BUDALE DA NAS BROJCANO NADJACAJU
istina citas te vase izmisljotine novonastale.. jel tebi jasno da pricas jednim slovenskim jezikom koji je nastao od rusa... nemate vi veze nikakve ni sa turskom ni sa arapima... cak se i hrvati toga stide pa dokazuju da su nastali od germana...ali srpsko hrvatski jezik je nastavak od ruskog
mi srbi imamo manastire iz 10 veka...e vi bosanci???koja vam je dzamija nastarija???? tek kad ste od srba postali muslimani,ste poceli praviti dzamije...i ko je stariji i ko je od koga nastao
@fortitudo: Malo je reć da si g.. p. Sandžak je historijska regija Bosne i ne samo da su sandžački Bošnjaci čuli za Bosnu i vole je, nego su i Bošnjaci, a ne Srbi kako vi petokolonaši volite mantrat na stranačkim sastancima u Centralnom komitetu SDP-a BiH.
Sandžak je do početka prošlog stoljeća bio dio Bosne i logično je da tamo i dan-danas žive Bošnjaci, ma šta o tome mislili servi i petokolonaši okupljeni u SDP-u kod nas. Sandžački Bošnjaci nisu nikakvi Srbi ili Srbijanci, to je isti narod kao i onaj u Bosni i normalno je da će učiti bosanski jezik, a u budućnosti će se i ta regija vratiti tamo gdje i pripada - u Bosnu.
koji cirkus,bosanski jezik u srbiji za neke muslimane koji se predsavljaju kao bosnjaci a nisu nikada bili niti su u bosni bili.isto kao srbi u bih sto sada kobojagi pricaju srpski.sve je to sranje. treba uvesti srpsko-hrvatsko -bosanski jezik jer tim jezikom prica najveci broj u bih i veliki procenat u srbiji i hrvatskoj.na to tako gleda i evropa.to bi isto bilo kada bi sve drzave u kojima se govori engleski napravile jezik sa drugim imenom politicari kradu i hrane narod nacionalnim glupostima
Rječnik bosanskog jezika, Muhamed Hevaija Uskufija 1631. godine Rječnik \"srpskog\" jezika, Vuk Stefanović Karadžić 1818. godine pametnom dosta... http://en.wikipedia.org/wiki/Bartol_Ka%C5%A1i%C4%87 Bartul Kašić, prva hrvatska gramatika tiskana u Rimu 1604. Karadžić je običan plagijator polupismeni.
Ovdje si ti jedina budala. p.s. \'\'ne prica bosanski, vecina govri ekavski\'\' - bosanski je jezik a ekavica izgovor, papane, dvije različite stvari
Rječnik bosanskog jezika, Muhamed Hevaija Uskufija 1631. godine Rječnik \"srpskog\" jezika, Vuk Stefanović Karadžić 1818. godine pametnom dosta...
dosta se govori i ijekavica
STO SE IDE JUZNIJE MANJE Se koriste padezi, u makednoji i >Bugarskoj ih uopste nemaju. Dobro je i jedno jedino slovo drugacije koristiti, da ne izvrse pritisak na tebe.