Regija
0

Srbija: Uhapšen organizator nemira na prijelazima s Kosovom

FENA
Zvonko Veselinović
Zvonko Veselinović
Zvonko Veselinović iz Kosovske Mitrovice, koga je KFOR nedavno, zajedno s bratom Žarkom, označio kao glavne organizatore i vođe nasilja protiv pripadnika međunarodnih snaga na graničnim prijelazima u Jarinju i Jagnjenici na sjeveru Kosova, uhapšen je na srbijanskoj planini Kopaoniku, javljaju u utorak navečer beogradski elektronski mediji.

Skupa sa Zvonkom Veselinovićem uhapšen je, kako se navodi, i njegov brat Žarko, nakon čega su obojica na putu prema Kraljevu gdje se očekuje njihovo saslušanje u policiji i kod istražnog sudije. Zapovjednik KFOR-a Erhard Drews 12. decembra izjavio je kako su organizatori i vođe nasilja protiv pripadnika međunarodnih snaga na barikadama u Jagnjenici i na Jarinju, Zvonko Veselinović i njegov brat, dodavši da KFOR ima snimke koji to podupiru.

Drews je ustvrdio kako su prepoznati Veselinović i njegov brat te da je napad kod graničnog prijelaza Jarinje na sjeveru Kosova prema Srbiji organizirao i vodio lično Veselinović, dok je napad u selu Jagnjenici na sjeveru Kosova organizirao i vodio Veselinovićev brat. Snimke događaja na barikadama, zahvaljujući kojima je već poznat određen broj ljudi uključenih u organiziranje izgreda, proslijeđeni su, dodao je Drews, misiji Evropske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) koja blisko sarađuje sa srbijanskim vlastima.

Beogradski dnevnik "Blic" potkraj oktobra pisao je kako su kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović (31) iz Kosovske Mitrovice i njegov albanski kolega Mentor Beqiri na čelu krijumčarske mreže koja okreće golem novac, a da podaci kosovske i srbijanske policije pokazuju da Veselinović u tim poslovima ne sarađuje samo s Beqirijem već da je navodno povezan i s ljudima bliskim bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju, koji su postali bogati i utjecajni na temelju poznanstva i prijateljstva s njim.

Veselinović, po pisanju tog lista, sarađuje s albanskim mafijaškim skupinama na jugu Srbije, a bit njegova poslovanja i temelj njegovog bogatstva zadnjih godina je izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) na gorivo koje iz Srbije uvozi na Kosovo, od čega dio prodaje na svojim pumpama na sjeveru Kosova, a dio preprodaje albanskim mafijašima na jugu Kosova.

Mentor Beqiri (32), Albanac koji je, po navodima američkog ''New York Timesa'', glavni saradnik kontroverznog Veselinovića, jedan je od glavnih šefova organiziranog kriminala na Kosovu, naveo je beogradski list.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u septembru su zapriječili barikadama na kojima se neprekidno izmjenjuje lokalno srpsko stanovništvo. U sukobu srpskih demonstranata s pripadnicima KFOR-a potkraj novembra u Jagnjenici su povrijeđena 23 vojnika mirovne misije, izvijestio je KFOR-ov ured za informiranje. Sukob je izbio kad su uklanjane barikade na putu ka graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji.