Smrt u KPZ Beograd
40

Srbija: Ubica koji je prije 23 godine usmrtio cijelu porodicu, skončao u zatvorskoj teretani

Dž. P.
Ilustracija: Shuttertock
Ilustracija: Shuttertock
Borislav Čolić (52), pljačkaš koji je davne 1997. usmrtio cijelu porodicu, a nije poštedio ni trogodišnje dijete, pronađen je mrtav u hodniku između ćelija u zatvoru u Padinskoj Skeli.

"B. Č. je 3. marta izgubio svijest odmah poslije vježbanja u teretani odakle se vraćao s drugim osuđenicima. Komandir koji je bio s njima u pratnji odmah je pozvao zavodskog ljekara, koji je pristupio reanimaciji sve do dolaska Hitne pomoći. I ljekar Hitne pomoći je nastavio s reanimacijom, ali je nakon 45 minuta pokušavanja da se oživi, morao da konstatuje smrt. Uprava Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu postupila je u skladu sa zakonom i o svemu obavijestila nadležne, sud, policiju i Tužilaštvo", rečeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Čolić, koji je bio bivši ratni veteran, 21. februara 1997. godine u novosadskom naselju Futog pozvonio je na vrata porodice Smiljanić, piše Telegraf. Vrata mu je otvorio Dobrivoje, kojeg je odmah likvidirao. Potom je naišla Miomirka, u koju je također pucao. Ono što je šokiralo i najiskusnije policajce, a potom i čitavu javnost, bilo je to što je u dnevnoj sobi pronađeno i tijelo trogodišnjeg Ivana.

Dijete je sjedilo kada je ubica ušao, prišao mu, prislonio pištolj uz čelo i potegao. Borislav Čolić je prvobitno osuđen na smrtnu kaznu zbog razbojništva sa smrtnim ishodom. Pošto je ta kazna ukinuta, presuda je preinačena u kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.