Regija
1

Srbija: U štrajku upozorenja učestvovalo više od pola miliona radnika

FENA
Foto: Beta
Foto: Beta
U jednosatnom štrajku upozorenja u četvrtak je u Srbiji učestvovalo 550.000 radnika protestujući protiv predloženih izmjena Zakona o radu, izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović, istaknuvši da su sindikalci i radnici potporu dobili iz cijele regije od kolega iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije.

Od 11 do 12 sati s radom je, tvrde sindikalni vođe, zaustavljeno 90 posto firme u Srbiji koje zapošljavaju ukupno 950.000 ljudi. Štrajkala su javna poduzeća, oko 90 posto zdravstvenih ustanova, 674 škole, mnoga privatna preduzeća.

"Akcija je vođena u cijeloj Srbiji, a odjek je zabilježen i u regiji. Dobili smo podršku sindikata iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije. Njihovi sindikati pošli su od toga da bi prihvaćanje Zakona o radu u Srbiji mogao značiti i postavljanje modela za njihove vlade", rekao je Orbović na konferenciji za novinare, govoreći o jednosatnom protestu upozorenja.

Štrajk su organizirali Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikat (UGS) "Nezavisnost" u javnim preduzećima u kojima imaju članstvo, a pridružili su im se neovisni sindikat policije, sindikat poljoprivrede, tehnike i duhanske industrije, sindikat kemije i nemetala, sindikati metalaca, industrije, energije i rudarstva.

Predstavnici sindikata istaknuli su da je organiziranje štrajka praćeno pritiscima, pa i prijetnjama otkazima.

"Uprave 'Pošta Srbije' i 'Željeznica Srbije' prijetile su radnicima otkazom. U dopisima su naveli da štrajkaši moraju ispuniti minimum procesa rada", rekao je potpredsjednik Sindikata “Nezavisnost” Aleksandar Titović i ironično zapitao "koliko iznosi minimum rada kad se štrajka sat vremena?".

Kao jedan od primjera pritisaka navedeno je zlostavljanje radnika u medijskoj kući "Magyar Szo" u Novom Sadu, listu mađarske manjine u Vojvodini, a vođa UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak istaknuo je da su pojedini poslodavci prijetili tvrdeći kako ne postoje uvjeti za štrajk jer je zakon povučen iz procedure.

Sindikati su i danas ponovili zahtjeve za smjenu ministra privrede Saše Radulovića, ali mu je čelnik SSSS Ljubisav Orbović i zahvalio nazivajući ga ujediniteljem.

"Zahvalio bih ministru Raduloviću ujedinitelju. Ovakav uspjeh nije postigao nijedan ministar u historiji Srbije", rekao je novinarima Orbović.

Nakon što je prije nekoliko dana iz javne rasprave povučen set reformskih zakona o radu, stečaju i privatizaciji, Radulović je poručio da njegov ostanak u vladi nema svrhe ako se odustalo od najavljenih reformi i da će odugovlačenje usvajanja zakona o stečaju i privatizaciji biti siguran znak da vladajuće stranke idu na prijevremene izbore.