Regija
11

Srbija: U kombiju bila 54 azilanta

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U kombiju koji se rano jutros prevrnuo na autocesti kod Leskovca bila su 54 azilanta i vozač, izjavio je direktor Opće bolnice Nebojša Dimitrijević.

On je kazao da su liječnici bolnice zbrinuli 42 pacijenta od kojih je šest upućeno u Klinički centar u Nišu, a četiri su transportirana za Beograd.

Povrijeđeni azilanti su iz Bangladeša, Alžira, Laosa, Kašmira, Sirije, Nigerije i Burme. Pacijenti koji su ostali na liječenju u Leskovcu su uglavnom u stabilnom stanju.

"Na odjelu ORL je smješteno osam pacijenata i moram reći da smo mi ovdje postupili po pravilniku o masovnim nesrećama. Na hirurgiji je sedam pacijenata, na neurohirurgiji je šest, na otropedije četiri i na odjelu urgentne medicine je sedam pacijenata. Šest pacijenata smo poslali za Niš a četiri za Beograd", kazao je Dimitrijević.

Načelnik hirurgije Jovica Vučković izjavio je da su svi liječnici bili angažirani bez obzira da li im je bio radni dan i objašnjava da su imali velike probleme u komunikaciji s povrijeđenima, pošto ne znaju engleski. Pored toga, kako je kazao, povrijeđeni su bili bez hrane prethodna dva dana.

"Svi su pored teških povreda, bili iscprpljeni i gladni. Povrijeđeni su spavali na stolicama na podu. Ono što mi je bilo najteže dok sam gledao pacijente nisam znao tko spava od umora, a tko je zaista teško povrijeđen", objašnjava Vučković.

Rukovodstvo leskovačke bolnice angažiralo je i epidemiološku službu koja će također pratiti stanje povrijeđenih, jer kako je rečeno dolaze iz zemalja gdje su registrirane neke epidemije.

Saobraćajna nesreća se dogodila na autocesti između leskovačkih sela Donje i Gornje Krajince jutros oko četiri sata, kada je kombi "Iveco" pun azilanata iznenada sletio s puta. Od siline udarca i prevrtanja, kombi je potpuno uništen.