Regija
0

Srbija: U akciji Pazar uhapšeno 14 direktora i vlasnika preduzeća i 8 carinika

FENA
Foto: Blic
Foto: Blic
U nekoliko gradova Srbije u četvrtak je u toku velika akcije SBPOK-a i Tužilaštva za organizovani kriminal na razotkrivanju finasijskog kriminala i do sada je privedeno 22 osumnjičenih. Uhapšeno je 14 direktora i vlasnika privatnih preduzeća i osam carinika.

Kako Blic saznaje, među uhapšenima je vođa grupe Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moravex" iz Subotice, a izjavu je dao i brat od tetke muftije Muamera Zukorlića Nermin Smailović, koji živi u Novom Pazaru. Uhapšeni se terete da su uvozili robu iz EU i umanjivali cijene robe u dogovoru sa carinicima. Sačinjavali su fiktivnu dokumentaciju i oštetili bužet Srbije za milijardu dinara.

Akcija se uz asistenciju Žandarmerije izvodi u Beogradu, Novom Pazaru, Pančevu, Kikindi, Subotici i Novom Bečeju, odakle su preduzeća čiji su vlasnici i direktori privedeni.

Kako saznaje Blic, 22 privedenih su osumnjičeni da se ovim radnjama bave od 2009. godine. Svi uhapšeni carinici zaposleni su u carini u Subotici.

"Uhapšeni vlasnici i direktori firmi su od 2009. godine sa službenicima carine u Subotici pri uvozu i carinjenju roba porijeklom iz zemalja Evropske unije i evroazijskih država umanjivali cijenu, a umanjenjem poreza i carina budžetu Srbije nastala je šteta od oko milijardu dinara", potvrdio je Blicu direktor policije Milorad Veljović.

U toku su pretresi na 45 različitih lokacija širom Srbije. Među uhapšenima su i zaposleni u Upravi carine Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Ninčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić i Branislav Kecman.

Nermin Smailović, brat muftije Muamera Zukorlića, dao je izjavu Poreskoj policiji zbog poslovanja njegove tri firme.

Ministar unutranjih poslova Srbije Ivica Daćić potvrdio je da je policija pretresla kuće u dvorištu Zukorlića jer je na toj adresi registrovana firma koja je predmet istrage.

"Ova akcija nema veze sa Zukorlićevim političkim djelovanjem", rekao je Dačić.

"Nisu pretresali moju kuću, ali su ispred nje demonstrirali silu", rekao je u srijedu Zukorlić, navodeći da je akcija policije imala za cilj svojevrsnu političku poruku i pretnje.

Zukorlić je potvrdio i da je njegov brat od tetke Nermin Smailović privođen u policiju, ali da je brzo pušten na slobodu.