Regionalna afera
1

Srbija tereti Hrvata za špijunažu, sa državljankom BiH prenosio novac za kriminalnu grupu

A. D.
Dražen Letić (privatni album)
Dražen Letić (privatni album)
Dražen Letić (46), koji je uhapšen u julu ove godine u Srbiji zbog sumnje da je prenosio novac za međunarodnu kriminalnu grupu koja krijumčari kokain, tereti se i da je špijunirao za hrvatsku obavještajnu službu, tvrde srbijanski mediji.

Letića se sumnjiči da je dio međunarodne kriminalne grupe koju predvodi Michael Dokovich, osumnjičen za šverc 600 kilograma kokaina vrijednog 18 miliona eura, a osim kurirskog angažmana u prijenosu novca, Letiću se na teret, prema saznanjima "Blica", stavljaju i optužbe za špijunažu.

Istraga protiv Letića u vezi sa švercom kokaina dovela je i do novih sumnji o njegovim kriminalnim radnjama.

Prema neslužbenim saznanjima, Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici pokrenulo je protiv Letića postupak zbog sumnje da je počinio krivično djelo špijunaže, a prema navodima neimenovanog izvora "Blica", "sumnja se da je Letić prethodnih šest godina radio za hrvatsku obavještajnu službu".

Osumnjičeni Dražen Letić nalazi se u pritvoru u Beogradu.

"Sumnja se da je Letić od 2013. pa sve do hapšenja ove godine radio kao špijun za hrvatsku obavještajnu službu. On se tereti da je po zahtjevu nekog hrvatskog agenta napravio lažnu iskaznicu Ministarstva obrane Srbije za treću osobu, pokušavajući na taj način diskreditirati tu osobu", tvrdi neimenovani izvor "Blica" za kojeg list navodi da je "upoznat sa slučajem".

Za krivično djelo špijunaže Letiću po KZ Srbije prijeti i do 15 godina zatvora, a uz to je - zajedno sa državljankom Bosne i Hercegovine - suočen i s optužbama da su prenosili novac za međunarodnu kriminalnu grupu, prenosi Hina.