Srbija svake godine ima 37.000 stanovnika manje

Srbija svake godine ima 37.000 stanovnika manje
66
S
SRNA
15.1.2020. u 12:38
51
komentara
66

dijeljenja
Srbija svake godine ima 37.000 stanovnika manje Ilustracija: Shutterstock
U Srbiji trenutno živi manje od sedam miliona stanovnika što nije zabilježeno u novijoj historiji, a zemlja svake godine gubi desetine hiljada stanovnika, iako se u proteklih nekoliko godina rađa više djece, rekla je demografkinja Danica Šantić.
"Srbija svake godine gubi 37.000 stanovnika", rekla je Šantić za RTS.

Šantić je navela da već dvije godine traje lagani trend rasta broja novorođenih beba, ali da to nije dovoljno jer je broj umrlih iz godine u godinu sve veći.

Prema njenim riječima, prošle godine rođeno je 63.000 beba, dok je 103.000 ljudi umrlo, što je trend u cijelom regionu. Šantić je rekla da je prosječna starost u Srbiji 43 godine, a prosjek po bračnom paru je 1,48 djece.

Prema njenim riječima, Srbiji je potreban prosjek od 2,1 rođenog djeteta da bi se održala prosta reprodukcija, samo da bi se ostalo na trenutnom nivou.

"Ti problemi su višedecenijski - negativni prirodni priraštaj u Vojvodini traje od 1989. godine. Beograd je jedini region u Srbiji koji bilježi porast broja stanovnika samo zahvaljujući doseljavanju, a nijedna beogradska općina nema pozitivan prirodni priraštaj", naglasila je Šantićeva.

Ona je rekla da je Srbija jedna od zemalja sa najstarijim stanovništvom na svijetu, navodeći kao kontrast primjer Afrike sa prosječnom starošću stanovništva od 19 godina.

Šantić je istakla da prognoze UN govore da će se u najgoroj situaciji naći Bugarska koja će do 2040. izgubiti 40 posto stanovništva.

Ona je dodala da je starenje još jedan faktor, jer se živi duže nego prije.

"Društva ne znaju šta će sa starim stanovništvom. Japan je prvi put u historiji odlučio da otvori vrata imigrantima, jer nema dovoljno novorođenih beba i radno sposobnih ljudi, a stopa smrtnosti je visoka", rekla je Šantićeva.
Prijavi grešku


Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...