{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija: SNS predložio Rezoluciju o Srebrenici

S
10.7.2015. u 11:45
7
Srbija: SNS predložio Rezoluciju o Srebrenici
7
Srbija: SNS predložio Rezoluciju o Srebrenici
Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) Krstimir Pantić i Marijan Rističević podnijeli su Skupštini Srbije prijedlog rezolucije o zločinima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.
Oni su predložili da se rezolucija usvoji po hitnom postupku, kao i da Skupština odredi 11. i 12. juli kao dane sjećanja na sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

U prijedlogu rezolucije dvojice poslanika SNS-a navodi se da Skupština Srbije osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine, kao i negiranje počinjenih zločina.

Predlaže se da Skupština Srbije osudi selektivno privođenje pravdi počinioca ratnih zločina od međunarodnih i nacionalnih sudova i njihovu pristrasnost u korist bilo koje strane u ratnim sukobima, a time u i oko Srebrenice.

U prijedlogu rezolucije predviđena je i osuda manipulisanja brojem žrtava ratnih zločina, uvećanje i umanjenje broja žrtava sa bilo čije strane.

Predviđa se i osuda svake propagandne aktivnost koja korištenjem zločina u političko-propagandne svrhe ima za cilj korištenje žrtava radi ostvarivanja političkih ciljeva u BiH i regionu.

"Obilježavanje 20 godina od zločina u Srebrenici i aktivnosti pojedinih velikih sila u međunarodnoj politici koja je prenijeta i na domaće političke i nevladine organizacije, te ozbiljne manipulacije u vezi sa tim zločinom, iziskuje da se Skupština Srbije izjasni o ratnim zločinima u i oko Srebrenice koji su počinjeni od 1992. do 1995. godine", navedeno je u obrazloženju.

Ovo je drugi prijedlog rezolucije koji se odnosi na Srebrenicu upućen Skupštini Srbije.

Početkom jula Stranka demokratske akcije Sandžaka podnijela je prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju su podržali poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Aida Ćorović iz Demokratske stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: