|

"Srbija se protivi podjeli Bosne"

"Srbija se protivi podjeli Bosne"
0
S
SRNA
16.11.2009. u 18:41
20
komentara
0

dijeljenja
"Srbija se protivi podjeli Bosne" Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Berlinu, poslije susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da Srbija podržava puni integritet BiH i ostaje privržena pregovaračkom procesu.
"Srbija kao članica UN i kao zemlja garant Dejtona brani integritet svake, a posebno susjedne zemlje i protivi se podjeli Bosne", istakao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkelovom.

Predsjednik Srbije objasnio je da Srbija želi demokratski dogovor tri naroda u BiH, jer je to i osnov Dejtonskog ugovora.

Tadić, koji boravi u jednodnevnoj poseti Berlinu, sastao se ranije danas i sa novim njemačkim ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom, sa kojim je, između ostalog, razgovarao o unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa, podršci Njemačke Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, kao i situaciji u regionu.

Predsjednik Srbije u Berlinu će razgovarati sa ministrom privrede Rajnerom Briderleom, kao i sa nekim od najznačajnijih njemačkih biznismena.

On će u Ministarstvu privrede Njemačke prisustvovati potpisivanju memoranduma o razumijevanju Elektroprivrede Srbije i njemačke elektroenergetske kompanije RVE.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...