Boris Tadić
0

"Srbija se protivi bilo kakvoj podjeli BiH"

FENA
Boris Tadić
Boris Tadić
Komentirajući nedavnu izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika kako je došlo vrijeme za mirno razdruživanje BiH, predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se njegova zemlja protivi bilo kakvog podjeli BiH.

"Ja sam više nego jasan. Srbija se principijelno i kroz praktičnu politiku protivi bilo kakvoj podjeli BiH. Integritet BiH ne smije biti doveden u pitanje", istaknuo je Tadić nakon današnjeg susreta s hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem u Opatiji.

Kako javlja Hina, obojica predsjednika su poduprli su integritet BiH i dogovorno rješenje triju naroda o budućem funkcioniranju zajedničke države.

"Ne smije niko dovoditi u pitanje Daytonski sporazum i entitete koji postoje u BiH, kao ni budućnost svih naroda koji žive u BiH", kategoričan je bio srbijanski predsjednik.

Josipović je dodao da zagovara politiku jednakopravnosti sva tri naroda i svakog pojedinca na cijelom prostoru BiH.

"Tri naroda će odlučivati o svojoj sudbini, a mi smo tu da im pomognemo dobrim savjetima, pregovaračkim uslugama i europskim vrijednostima koje ćemo zagovarati za BiH", istaknuo je predsjednik hrvatske države.

Tadić, koji se simbolički nazvao prvim ovosezonskim srpskim turistom na hrvatskom primorju, pozvao je građane Srbije na odmor u Hrvatsku, kao i Hrvatske u Srbiju rekavši da su dobrodošli u obje države te da je to jedan od načina prevladavanja predrasuda iz prethodnog vremena.

"Srbija nema tajnu politiku prema Hrvatskoj, BiH ili jugoistočnoj Evropi. Srbija ima jednu i jedinstvenu politiku koja je dobro poznata i koju sam danas prenio kolegi Josipoviću", rekao je Tadić.