Regija
169

Srbija rehabilitovala četničkog vođu Dražu Mihailovića

Klix.ba
Foto: Twitter/jaksa007
Foto: Twitter/jaksa007
Viši sud u Beogradu je rehabilitovao četničkog vođu Dražu Mihailovća nakon čega se prolomio glasan aplauz u sudnici.

Kako navode srbijanski mediji, ispred Višeg suda je ogromna gužva, policija je sprovela tri pripadnice ogranizacije "Žene u crnom", a u sudnicu je pokušao ući i generalni sekretar "Obraza" Mladen Obradović.

Ispred Palače pravde i dalje traje pravi verbalni 'rat' između onih koji podržavaju rehabilitaciju nekadašnjeg zapovjednika kraljevske vojske i oporbe.

Pripadnici Ravnogorskog pokreta i Srpskih radikala ispred Suda, dižući transparent na kojem stoji: "Smrt fašizmu, sloboda narodu", skandiraju "Tito ustaša", "Tito, ubico", "Tito, izdajico".

S druge strane se nalaze antifašisti s transparentima koji prikazuju mrtvačke glave te im uzvraćaju pjesmom: “Ustaše i četnici zajedno ste bježali” i “Služili ste Hitleru”.

Kako navodi Blic, prisutni su i brojni pripadnici Ravnogorskog pokreta. Prijedlogom za rehabilitaciju traženo je da se poništi presuda od 17. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem i kojom su mu oduzeta građanska prava.

Prvi zahtjev za rehabilitaciju podnio je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.

Tokom ovog višegodišnjeg postupka, koji je izuzetno skretao pažnju javnosti i bio medijski propraćen, sud je saslušao desetine svedoka, uglavnom historičara, preslušao audiosnimke sa suđenja i prikupio drugu dokumentaciju.

Prijedlogu za rehabilitaciju, koji je podnio Vojislav Mihailović, pridružili su se 2009. godine Srpska liberalna stranka, sa Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslavenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.