Regija
520

Srbija: Reality programi moći se emitirati samo poslije 23 sata

Klix.ba
Republičko tijelo za elektronske medije (REM) u Srbiji donijet će obavezujuće uputstvo prema kome će realyty programi moći da se emituju samo posle 23 sata.

Obaveza emitovanja realityja poslije 23 sata najvjerovatnije će stupiti na na snagu već od iduće sedmice.

Republičko tijelo za elektronske medije nije usvojilo zahtjev za zabranu emitovanja realityja Farma, koji mu je podnijelo Osnovno tužilaštvo u Mladenovcu.

''Nismo usvojili zahtjev tužioca, jer se pozvao na stari zakon koji više ne važi, ali smo danas izdali preporuku emiterima da realityje emituju posle 23 časa'', rekao je Tanjugu predsjednik Republičkog tijela za elektronske medije Goran Karadžić.

Prema njegovim riječima, REM će sutra podnijeti Ministarstvu kulture i informisanja, radi saglasnosti, tekst obavezujućeg uputstva prema kome emiteri neće moći da puštaju reality programe poslije 23 časa.

Karadžić očekuje da bi uputstvo moglo da počne da se primjenjuje već sredinom iduće sedmice.

''Na taj način spasit ćemo ranjivu grupu, a to su djeca i maloljetnici, jer će ti programi nositi oznaku 18, odnosno biće preporučemo da ih gledaju samo punoljetni'', rekao je Karadžić.

On je ukazao da je takva odluka donijeta, jer emiteri do sada nisu na pravi način odgovarali na opomene i preporuke REM-a da svoje realityje prilagode uzrastu od 12 godina.

Javni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mladenovcu podnio je zahtjev za zabranu emitovanja Farme, jer se taj reality snima na području mladenovačkog tužilaštva, a u toku realityja bilo je više incidenata.

Mediji su prenijeli da je protiv jednog od učesnika Farme, Kristijana Golubovića, podnijeta krivična prijava zbog nasilničkog ponašanja u toku realizacije tog programa.