{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Srbija prva u Evropi po stopi smrtnosti od tumora

S
SRNA
25.3.2015. u 10:37
0
49
Srbija prva u Evropi po stopi smrtnosti od tumora
0
Srbija prva u Evropi po stopi smrtnosti od tumora
Foto: Ilustracija
Srbija je po smrtnosti od tumora prva u Evropi - upozoravaju stručnjaci i ukazuju na činjenicu da je to dobrim dijelom posljedica NATO bombi sa osiromašenim uranijumom.
Početkom godine, Institut za javno zdravlje u Prištini podnio je izvještaj o malignim oboljenjima u 2013. i 2014. godini na području Kosova i Metohije, koji pokazuje rast broja oboljelih od malignih tumora za 57 posto.

Predsjednik Društva za borbu protiv raka profesor Slobodan Čikarić navodi da u razvijenim zemljama stopa novih slučajeva malignih oboljenja opada u prosjeku za 0,6 posto godišnje, dok se stopa smrtnosti smanjuje za 1,6 posto.

U Srbiji je stopa "incidencije" rasla za dva odsto, a stopa mortaliteta za 2,5 posto.

"Mi smo po umiranju od malignih tumora prvi u Evropi. To je jedan od pokazatelja da se u životnom miljeu stanovnika Srbije nešto posebno dešavalo", upozorava profesor Čikarić.

NATO avijacija je tokom 1999. godine na područje tadašnje SR Jugoslavije, a prevashodno na teritoriju Kosmeta i na rubne dijelove Pčinjskog okruga, bacila 15 tona osiromašenog uranijuma, čiji je period poluraspada četiri i po milijarde godina.

Prilikom eksplozije bojeve municije sa osiromašenim uranijumom stvorena je prašina mikronskih dimenzija, koja se rasporedila po cijeloj Srbiji i Balkanu.

Grci su nakon dva i po mjeseca bombardovanja Srbije ispitivanjima utvrdili da je zračenje na teritoriji njihove zemlje povećano za 20 do 30 posto.

"Deset miliona stanovnika Srbije našlo se u martu, aprilu i maju 1999. u zoni rizika od zračenja, a i dalje se nalazi u toj zoni. Zašto ne bismo tražili odštetu od onih koji su to uradili" - pita Čikarić.

On upozorava na još jedan problem, a to je smanjenje broja izlječenih od raka u Srbiji.

"Problem je u tome što se 2001. godine od 100 oboljelih uspijevalo da izliječi 46. U Evropi je to oko 50, u Švedskoj 62. Međutim, ta stopa u Srbiji opada, pa je 2012. iznosila 41, što znači da je izlječenje sve slabije", kaže Čikarić.

Posljednji zvanični izvještaj Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" obuhvata period do 2012. godine.

Prema podacima koji su tada objavljeni, na području centralne Srbije i Vojvodine zabilježen je rast broja oboljelih od limfoma i leukemije za čak 80 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: