{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija protiv otvaranja prijelaza s Kosovom

F
14.9.2011. u 09:57
0
7
Srbija protiv otvaranja prijelaza s Kosovom
0
Srbija protiv otvaranja prijelaza s Kosovom
Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak je najavio kako će od međunarodne zajednice zatražiti da spriječi postavljanje kosovskih carinika na prijelaze prema Srbiji, nakon što su kosovske vlasti najavile da će to učiniti 16. septembra.
Tadić je na pres-onferenciji izjavio kako međunarodni čimbenici trebaju spriječiti namjere kosovskih vlasti, podsjetivši na obavezu statusne neutralnosti zaštitnih snaga Kfora i evropske misije Eulexa.

Najavivši kako će Srbija kroz sve međunarodne institucije pokrenuti procese u kojima bi se trebala zaustaviti namjera kosovskih vlasti, Tadić je istakao da on ni pod kakvim pritiscima neće prihvatiti takvo rješenje.

Dodao je kako će u povodu toga kontaktirati i visoku predstavnicu Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, te ustvrdio kako je metodologija pritisaka na Srbiju veoma opasna i da srbijanske vlasti dovodi u veoma tešku situaciju.

"Svako ko poduzima akcije koje dovode u pitanje živote ljudi, mora biti svjestan posljedica, bilo da je riječ o međunarodnim institucijama ili o predstavnicima pojedinih međunarodnih ambasada ili je pak riječ o predstavnicima evropskih institucija", ustvrdio je Tadić.

Precizirajući kako ne govori isključivo o institucijama u Prištini koje, kako je rekao, rade svoj posao i imaju svoj zadatak te njih još i može razumijeti, "ali međunarodne predstavnike koji se igraju s mirom i životima ljudi, donošenjem neodgovornih odluka, ne mogu razumjeti, to je vrhunska neodgovornost i to je opasno ponašanje", rekao je srbijanski predsjednik.

Kosovo i Srbija postigli su 2. septembra u Bruxellesu, u nastavku dijaloga započetog u martu, dogovor o carini i carinskim pečatima, nakon što su sporovi vezani uz tu temu krajem srpnja doveli do izbijanja nasilja na sjeveru Kosova u blizini graničnih prijelaza prema Srbiji.

Nedugo nakon toga mediji u Beogradu prenjeli su izjavu Hajredina Kuqija, zamjenika predsjednika kosovske vlade, da Kosovo ima plan za 16. septembra, za kada je najavljeno da će kosovski carinici doći na prijelaze na sjeveru Kosova, čemu se Srbija protivi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: