Čiji je?
295

Srbija protestuje zbog hrvatskog prisvajanja Nikole Tesle

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ministarstvo kulture i informiranja Srbije saopćilo je u petak da najoštrije osuđuje, kako je reklo, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji naučnika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost "prepoznaje i pamti kao Srbina" koji je veliki dio života proveo u Americi.

"Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimjereno krivotvorenje istine neće donijeti nikakvo dobro, niti dobit Hrvatskoj koja, po službenim najavama, na Svjetskoj izložbi "Dubai Expo" 2020. planira ovog velikana predstaviti kao hrvatskog znanstvenika i inovatora", navodi se u priopćenju.

Hrvatska će se na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svjetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla.

Srbijansko ministarstvo tvrdi kako u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji povijesno jedino tačan podatak koji Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika.

"Nikola Tesla pripada svijetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom porijeklu. Nikakvi tragikomični pokušaji krivotvorenja tu jednostavnu istinu ne mogu promijeniti", navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva kulture, prenosi Hina.

Hrvatska Teslu, koji je porijeklom Srbin iz Smiljana u Lici, smatra za hrvatskog i američkog naučnika i inovatora koji je najveći dio života proveo u Sjedinjenim Državama gdje je i ostvario sve svoje izume.

Vezani članci